пʼятниця, 25 листопада 2016 19:35

Спецтема: Навколосвітня подорож Леоніда Єзерського

Проїхатися найдовшою канатною дорогою світу коштує $8,5

Від села Арені у Вайоцдзорській області 10 км їду в "Мерседесі" з Міраном і братом його дружини Деро в монастирський комплекс Нораванк. Він побудований у XIII-XIV ст. на виступі вузької ущелини. На території знаходиться двоповерхова церква Сурб Аствацацин з вузькими консольними драбинами. Позаду монастиря красуються круті червоні скелі.

Автор: Леонід Єзерський
  Монастир Нораванк
Монастир Нораванк

– Возвращайся в Ереван с нами. Завтра у меня день рождения, отпразднуем, – каже Міран Аракелян, 37 років, поки їмо люля-кебаб в кафе неподалік пам'ятки.

Вирішую рухатися далі. На "Жигулях" по перевалах крізь туман і сніг доїжджаємо до села Алідзор. Вже – вечір. Стукаю в перший дім. Чоловік запрошує в середину.

– Гость – посланник Бога, – каже.

Там накрили стіл на честь від'їзду старшого сина в Москву. Він нещодавно вийшов після 6,5 років тюрми. За розбій взяли 22-річним. Тепер поїде на заробітки. Зібралися родичі. Чоловік дев'ять було. Там і переночував.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дівчата у нас дуже лагідні, ніжні та хазяйновиті". Вірменські нотатки

Уранці два кілометри пішки піднявся до найдовшої у світі пасажирської канатної дороги – 5752 м завдовжки. Коштує $8,5. На другий бік проїжджаємо за 12 хв. Найбільша висота над ущелиною – 320 м.

Автор: Леонід Єзерський
 

Там видно Чортовий міст. Так названий, бо зроблений не людиною, а природою – річка пробила застиглу лаву. Завширшки 60 м, завдовжки – 30. По другий бік канатки стоїть зведений у IX-X ст. Татевський монастир. Його в 1995 році розглядали на включення у список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Повернутися назад канатною дорогою можна щодвадцять хвилин. По землі до Алідзора 17 км.

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Зараз ви читаєте новину «Проїхатися найдовшою канатною дорогою світу коштує $8,5». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути