вівторок, 12 квітня 2016 02:00

Омбудсмен РФ: Сенцов і Кольченко - громадяни України

Омбудсмен РФ: Сенцов і Кольченко - громадяни України
Фото: www.youtube.com

Наявність українського громадянства у засуджених в Росії політв'язнів Олега Сенцова і Олександра Кольченко офіційно підтверджено. Про це повідомляється на сайті Уповноваженого з прав людини в РФ.

Як йдеться у повідомленні, Сенцов і Кольченко, "які проживали до арешту на території Криму, просили вважати їх тільки українськими громадянами". Після анексії Криму вони в Росії були визнані громадянами РФ, оскільки в установлені терміни "офіційно не заявили про відмову від російського громадянства", але й "не зверталися із заявою на оформлення російських паспортів і, відповідно, даних паспортів не отримували".

Памфілова в листуванні з компетентними російськими органами наполягала, посилаючись на постанову Конституційного суду РФ, що Сенцов і Кольченко залишаються громадянами України незалежно від наявності у них громадянства Росії, "гіпотетично набутого на підставі договору".

"На підставі вищевикладеного, наявність українського громадянства О. Сенцова і А. Кольченко офіційно підтверджено і ні у кого не викликає сумніву", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялось, подання Мін'юсту і Федеральної служби виконання покарань Росії про передачу Україні для відбування покарання чотирьох засуджених, у т.ч. режисера Олега Сенцова, розгляне Верховний суд РФ.

Нагадаємо, 7 квітня Мін'юст України повідомив, що звернувся до Росії з проханням видати Сенцова та інших, але відповіді поки немає.

Мін'юст Росії доручив тюремній службі підготувати документи для вирішення питання про передачу Україні чотирьох засуджених, включаючи Сенцова, для подальшого відбування покарання на Батьківщині.

25 серпня 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив українського режисера з Криму Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у підготовці терактів у Криму.

Кольченка російський суд також визнав винним в участі у терористичному угрупованні, співучасті в терористичному акті і засудив до 10 років ув'язнення у виправній колонії суворого режиму.

Зараз ви читаєте новину «Омбудсмен РФ: Сенцов і Кольченко - громадяни України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути