Ексклюзиви
неділя, 18 вересня 2016 15:41

На Манхеттені у Нью-Йорку вибухнула саморобна бомба
3

В історичному районі Манхеттена Челсі увечері 17 вересня стався вибух, в результаті якого постраждали 29 людей. Бомба була саморобною, згодом поліція знайшла другий вибуховий пристрій. Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо назвав вибух "навмисним", але зв'язок з тероризмом виключив.

За даними поліції, вибуховий пристрій був приведений в дію в 20.30 за місцевим часом (3.30 ранку за Києвом) на тротуарі поруч з будинком 131 на Західній 23-й вулиці. Очевидці стверджують, що бомба була закладена в сміттєвий контейнер. Вибух був такої сили, що в навколишніх будинках повибивало шибки, а вибухова хвиля відчувалася в сусідніх кварталах. Точні деталі про пристрій саморобної бомби і її потужності поки немає, за винятком того, що вона була начинена елементами ураження.

Постраждали 29 осіб, загиблих немає. За словами влади Нью-Йорка, у деяких постраждалих зафіксовані серйозні травми, але життя людей, що опинилися в зоні ураження, нічого не загрожує. Одна людина госпіталізована у важкому стані. Основна причина травм - наслідки вибухової хвилі (одна з постраждалих розповідає, що її вибухом підняло в повітря) і травми від елементів ураження.

Незабаром після вибуху поліція знайшла в Челсі скороварку з проводами і прикріпленим до неї мобільним телефоном. Пристрій виявився схожим на той, що використовували організатори теракту під час марафону в Бостоні Тамерлан і Джохар Царнаеви в 2013 році. Підозрілий предмет виявили в кількох кварталах від місця вибуху. Сапери вивезли його на полігон в Бронксі для подальшого обстеження. Чи була в скороварці вибухова речовина, чи поліція знайшла імітацію бомби, достовірно не відомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Америці хочуть повторити теракт 11 вересня

Мер Нью-Йорка вважає, що мова про теракт не йде. За словами Білла де Блазі, вибух в Челсі був "навмисним"; версію про вибух побутового газу в поліції виключили відразу. Влада міста стверджуює, що поки немає ніяких відомостей про терористичний характер вибуху і про причетність до нього будь-яких радикальних угруповань. Ніяких інших версій, втім, в поліції не називають, немає відомостей і про можливих підозрюваних.

Нагадаємо. що вранці 17 вересня в сусідньому штаті Нью-Джерсі стався ще один вибух. Перед благодійним забігом в місті Сісайд-Парк, штат Нью-Джерсі, вибухнула саморобна бомба з шматка труби з вибухівкою, яку заклали поруч з маршрутом забігу. В результаті вибуху ніхто не постраждав, в тому числі тому, що початок забігу затримали. Власті Нью-Йорка стверджують, що події в Нью-Джерсі ніякого відношення до вибуху на Манхеттені не мають.

З 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку нічого подібного не відбувалося. Найсерйозніший інцидент за останні 15 років, не рахуючи вибуху на Манхеттені, - це спроба вибуху на Таймс-сквер у 2010 році, яку влаштував пакистанець з американським громадянством Файсал Шахзад. 1 травня 2010 року він залишив на одній з головних площ міста автомобіль з вибуховими речовинами, але бомба не спрацювала. Шахзад проходив підготовку в таборах "Талібану". Згодом його засудили до довічного ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «На Манхеттені у Нью-Йорку вибухнула саморобна бомба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути