четвер, 23 червня 2016 13:15

Британці голосують на референдумі щодо ЄС: що треба знати

Британці голосують на референдумі щодо ЄС: що треба знати
r-e-e-d.com

Сьогодні 46 млн підданих Великої Британії голосують на референдумі щодо членства в Євросоюзі.

Ділянки для голосування по всьому королівству відкрилися о 9:00 за київським часом. Усім повнолітнім британцям запропоновано відповісти на питання: "Британія має залишитися членом Європейського Союзу або покинути Європейський Союз?".

Агітаційна кампанія тривала останні 4 місяці. Оглядачі усього світу називають цей референдум подією історичного масштабу, незалежно від його результату.

Плебісцит про членство країни в ЄС був головною обіцянкою чинного прем'єр-міністра Девіда Кемерона на парламентських виборах 2015 року. Вона принесла лідеру британських консерваторів перемогу і дозволила залишитися на ще один термін на посаді глави уряду. Під тиском громадської думки і колег з політичного цеху, лідер консерваторів оголосив, що історичний референдум відбудеться 23 червня 2016 року.

Британський прем'єр очолив агітаційну кампанію за збереження членства країни в ЄС. Його підтримали лейбористи, частина шотландських і валлійських політиків, ліберальні демократи. Найпомітнішим лідером євроскептиків став популярний у Британії колишній мер Лондона консерватор Борис Джонсон, якого також називають вірогідним наступним прем'єром.

Прагнучи запобігти виходу Британії з ЄС, Кемерон у січні-лютому 2016 року домігся від Брюсселя серйозних поступок і бонусів для своєї країни. Втім, як показують останні опитування, 49% населення країни все одно виступає за так званий Brexit. Єврооптимісти мають зовсім невелику перевагу - 51% британців хочуть продовжити членство в Європейському Союзі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Референдум у Британії: аргументи "за" і "проти"

Для перемоги тієї чи іншої сторони на референдумі достатньо набрати 50% плюс один голос виборців. Згідно з британськими законами, сьогодні місцеві ЗМІ не можуть публікувати ні результати екзит-полів, ні гасла агітаційної кампанії, ані закликати виборців піти на дільниці. Тому перші попередні результати історичного референдуму варто очікувати лише після закриття всіх майданчиків для голосування опівночі за Києвом. Підрахунок голосів проводитимуть усю ніч, і вже близько дев'ятої ранку в п'ятницю, 24 червня, глава Рахункової комісії Дженні Уотсон в Манчестері оголосить остаточні результати.

Якщо британці проголосують на вихід, офіційний Лондон змушений буде розпочати безпрецедентну процедуру припинення членства країни в ЄС. Згідно зі статтею 50 Лісабонського договору, це може зайняти близько 2-х років. Однак аналітики відзначають, що в реальності процес може затягнутися значно на довше, та й британський уряд формально не буде зобов'язаний негайно приступати до розриву з Брюсселем.

Якщо ж єврооптимісти візьмуть верх, то відносини між Лондоном і Брюсселем все одно зміняться: набудуть чинності особливі, привілейовані умови членства Британії в ЄС, вторговані Девідом Кемероном. Британія зможе обмежувати виплати допомоги для мігрантів, не брати участь у подальшій політичній інтеграції країн континентальної Європи і повністю блокувати невигідні для себе директиви з Брюсселя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів про наслідки "особливого статусу" Великої Британії в Євросоюзі

Зараз ви читаєте новину «Британці голосують на референдумі щодо ЄС: що треба знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути