Ексклюзиви
субота, 30 січня 2021 05:10

Австрієць віддячив 2 млн євро за порятунок своєї родини від нацистів

Австрієць віддячив 2 млн євро за порятунок своєї родини від нацистів
У селі Ле Шамбон-сюр-Ліньон проживає велика протестантська громада.

Громадянин Австрії Ерік Швам заповів 2 мільйони євро французькому селу Ле Шамбон-сюр-Ліньйон. Жителі цього села переховували чоловіка та його родину від нацистів у роки Другої світової війни.

Швам помер минулого місяця у віці 90 років, повідомляє France 3.

"Це велика сума для села", - сказав мер Жан-Мішель Ейро.

Він відмовився вказати суму, оскільки заповіт все ще узгоджувався. Проте, його попередник повідомив, що це близько 2 мільйонів євро.

Село Ле Шамбон-сюр-Ліньон розташоване на віддаленому гірському плато на південному сході Франції. Там історично проживає велика протестантська громада, яка пропонує притулок тим, хто цього потребує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світ вшановує пам'ять жертв Голокосту

Швам і його сім'я втекли до Франції в 1943 році і їх ховали в місцевій школі під час війни. Сім'я залишалися там до 1950 року.

Пізніше він вивчав фармакологію і одружився на місцевій католичці. Ейро сказав, що Швам попросив використати гроші на освітні та молодіжні ініціативи, зокрема на стипендії.

Близько 2500 євреїв були прийняті і сховані під час війни селом Ле Шамбон-сюр-Ліньон, жителі якого були відзначені як "Праведники народів світу" ізраїльським меморіальним центром Голокосту.

Протягом століть село приймало багатьох людей, що рятувалися від релігійних або політичних переслідувань. Це священики, які змушені були ховатися під час Французької революції, іспанські республіканці під час громадянської війни 1930-х років, а останнім часом - мігранти і біженці з Близького Сходу та країн Африки.

Зараз ви читаєте новину «Австрієць віддячив 2 млн євро за порятунок своєї родини від нацистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути