Ексклюзиви
понеділок, 29 липня 2013 00:45

"Усе зроблено для того, щоб я не пішов у депутати Верховної Ради"

Автор: фото: Анна БОВА
  Мер Гайсина Анатолій Гук сидить на ліжку в палаті обласного кардіологічного центру. Після операції на серці, руки у нього багряно-синього кольору. Обережно опускає їх на коліна, бо при кожному дотику відчуває біль
Мер Гайсина Анатолій Гук сидить на ліжку в палаті обласного кардіологічного центру. Після операції на серці, руки у нього багряно-синього кольору. Обережно опускає їх на коліна, бо при кожному дотику відчуває біль

Мера міста Гайсин 69-річного Анатолія Гука звинувачують у розкраданні коштів, призначених на труїння пацюків і тарганів у дитсадках. Судові засідання тривають понад сім місяців. На останньому прокурор вимагав визнати Гука винним, засудити на дев'ять років та заарештувати в залі суду. Після цього в Анатолія Ілліча стався другий інфаркт. "Швидкою" його доправили до обласного кардіологічного центру і терміново прооперували.

Зустрічаємося з міським головою у вівторок у післяреанімаційній палаті. На вішалці висить напрасована сорочка. На столі ваза з дорогими букетами квітів. Анатолій Ілліч у футболці та спортивних штанах сидить на ліжку.

Ви успішний підприємець, мали прибутковий бізнес. Чому пішли на вибори мера 2006 року?

— Люди попросили. Зопалу погодився, але через кілька днів заяву забрав. Подумав, нащо воно мені. За два дні прийшли понад 300 людей і таки вговорили. Вступив тоді в партію "Батьківщина", обрали мене головою районної організації. На тих виборах серед восьми кандидатів набрав 67 відсотків голосів. Роботу в міській раді почав із вивчення паперів, бо все це було для мене новим. І за тиждень мав прізвисько Ревізор. На ті папери витратив півроку.

На останнє судове засідання під будівлю суду понад дві тисячі гайсинців прийшли підтримати вас. Чим завдячують люди?

— Ще будучи підприємцем, чув, що в дитсадках погані умови, неналежне харчування, все валиться. Ніхто їм ніколи баночки краски не дав, усе робилося за кошти батьків. Тому відремонтували садки, налагодили харчування. Освітлив вулиці, бо на той час на весь Гайсин сім лампочок було. Поставили по місту 200 сміттєвих урн. Зробили водогін на вулиці Богуна, підвели воду, світло та газ до новостройок. Тепер працюємо над тим, щоб у місті була цілодобова подача води, а не погодинна. Торік почистили 24 криниці громадського користування. Відремонтували дороги, що по 50 років не робилися. Облагородили кладовище, бо було схоже на смітник.

Кажуть, присвоєння коштів лише привід для перевірок. Яка справжня причина тиску на вас?

— Усе зроблено для того, щоб не пішов у депутати Верховної Ради. Мою кандидатуру 2012 року висунули від партії "Батьківщина". І я став на окрузі серйозним конкурентом "регіоналу" з Вінниці. Тоді й почалися перевірки СБУ. Вирішив, що ця нервотрьопка ні до чого. Зняв свою кандидатуру та навіть вийшов із партії, але процес не припинився по сьогоднішній день. Спочатку проходив по справі як свідок, а в липні 2012-го мене перекваліфікували у злочинця. Через те мав два інфаркти, бо цієї несправедливості переносити не можу. Люблю заробляти гроші, але на крисах робити цього не маю потреби. Отримую 5 тисяч гривень зарплати і 3 тисячі пенсії.

Хто підставляє?

— Мої попередники. Теперішній голова райради Степан Сікорський п'ять років був головою міської ради, його заступник — 12. Роблять усе, щоб мене знищити. Бо заважаю відмивати гроші. Взявся за благоустрій кладовища. Це був яр зі смітником, скрізь росли акації, що руйнували надгробки. Я вирізав ті акації, розширив кладовище до дороги, обгородив гарним забором, обсадив соснами. А Сікорський пише на мене бумагу у Вінницю, що я вирізав дерева без погодження з екологією та зайняв дорогу державного значення. Тоді приїхала комісія з перевіркою, склали акт і подяку мені висловили. Коли в місті відновили фонтани, їх двічі перед святами ламали, щоб ми не ввімкнули й опозорилися перед людьми. Коли поставив на площі відеокамери, а в міліції монітор — вандалізм припинився.

Хто ще проходить по цій справі? Маєте спільний план дій?

— У присвоєнні 826 тисяч гривень звинувачують мене та головного санітарного лікаря району Людмилу Спеней. Вона рік у СІЗО. Мене не закрили за станом здоров'я. Ніяких спільних дій не розробляли. У нас різні адвокати. Скажу, що Спеней у цій справі ні до чого, як і я. Мені дали приписи із санстанції на проведення дезінфекції та дезінсекції. Роботу виконувала підприємець, яка має ліцензію, ми уклали угоду. Рішення затверджувалися на депутатських комісіях, виконкомі та сесії. Не маю права сам приймати рішення щодо бюджетних коштів. Ніколи не думав, що мені як міському голові треба щитати мишей — здохли вони чи ні.

Колись брали хабарі?

— Мені їх ніколи не пропонували. Підприємці, що б не попросив, не відмовляють. Як треба було відремонтувати громадську вбиральню біля будинку культури, зібрав усіх, пояснив, що це не мені додому. Той цемент, той плитку, той цеглу дав. Тому, коли до мене звертаються підприємці по якомусь питанню, не можу відмовити, бо ми робимо спільну роботу для міста, і я їм теж допомагаю.

Хто із керівників міста, району підтримує?

— Депутати із регіонів, "Фронту змін", колишні однопартійці з БЮТу, голова Гайсинської РДА Сергій Скіць. Вони писали звернення до Януковича, до голови Верховної Ради, щоб утрутилися в цю справу і зупинили беззаконня. Бачу потужну підтримку гайсинців. За час перебування в лікарні до мене дзвонили такі люди, що й не сподівався ніколи.

Якщо суд виправдає вас, залишитеся на посаді?

— Так, бо своєї вини не визнаю.

Зараз ви читаєте новину «"Усе зроблено для того, щоб я не пішов у депутати Верховної Ради"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути