вівторок, 17 грудня 2013 18:00
Віктор Шевчук
Віктор Шевчук
Львівський політолог, економіст. Доктор економічних наук, професор.

Спецтема: Євромайдан-2013

Економіку - чинній владі, МВС і прокуратуру - опозиції

Найоптимальніший компроміс на сьогодні у перемовинах між владою і майданами та опозицією може виглядати так: економічний блок - ваш (Партія регіонів плюс комуністи), а міліція та прокуратура - наша (опозиція).

Вимоги мають бути мінімальними і конкретними. Перше - "переформатування" владної вертикалі в дусі призабутого Меморандуму зразка 2005 року. Економічний блок уряду залишити "міцним господарникам" - нехай доведуть до логічного завершення стратегію "покращення вже сьогодні", а посаду Генпрокурора та міністра МВС – передати опозиції).

Друге - проведення чергових президентських виборів-2015 під максимальним міжнародним контролем. На жаль, будь-який інший варіант загрожує зіткненням "спортивних колективів" на третині території країни. Виконання першої вимоги створить належні передумови для покарання винних у судово-міліцейському "безмірі" останніх декількох тижнів. Якщо Юрій Луценко міг бути успішним міністром МВС в уряді Віктора Януковича зразка 2006 року, то цілком може зробити це ще раз. Тим паче після особистого досвіду умов перебування за ґратами.

На посаду Генерального прокурора готова кандидатура – це його адвокат Олексій Баганець, який має досвід роботи на посаді прокурора Донецької області. Це так би мовити, для збереження регіональної специфіки та спадкоємності.

Надання посади Генпрокурора опозиції – це не лише наш український досвід часів "народного" президента Віктора Ющенка, але й практика окремих країн, що стрімко демократизуються, наприклад, Мексика.

Форма досягнення цього комромісу - це публічні перемовини. А саме - дводенний круглий стіл зі широким залученням ЗМІ. Перший день – розподіл посад за вже відпрацьованою схемою вересневого 2005 року Меморандуму та серпневого 2006 року Універсалу національної єдності. Другий день – підписання угоди в присутності когось з іноземних авторитетів. Це може бути заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд, або навіть її безпосередній шеф – Джон Керрі.

Зараз ви читаєте новину «Економіку - чинній владі, МВС і прокуратуру - опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути