Ексклюзиви
неділя, 07 жовтня 2012 15:04

"Треба виховувати на перемогах, але й поразки можна подати під правильним кутом"

Автор: Фото: kobzar.at.ua
 

Починати виховувати дитину треба відразу з пелюшок, прищеплювати їй любов до рідної мови, пісні, культури, з віком до історії. Колись хтось запитав одного із древніх грецьких філософів: "Коли треба починати виховувати дитину, бо моя вже має рочок?", то філософ сказав, що то вже занадто пізно. Треба самому знати трохи історію і культуру, мати любов до всього українського.

Мене виховували з маленьку. В дитинстві батьки читали Шевченка. Потім і складніші речі: оповідали про гайдамаків, козаччину, ще інші речі. Завжди говорили так: ми — це ми, це наша мова, наш звичай, наша вишиванка, наш національний одяг. А по той бік — не наші.

Один проповідник говорив, що те, що закладеш років до 12-14 залишається на все життя, те, що до 18 залишається на певні роки, а те що після 18 — одноднівка, людина запам'ятала і дуже швидко забула.

Релігійне виховання грає дуже велику роль. Усе має бути у комплексі. Релігія також виховує любов до людини й до свого народу, обов'язок перед спільнотою, у якій ти народився й живеш. Наші отці, щиро кажучи, дуже часто тепер грішать у тому, що більше виховують любов до грошей, ніж до Батьківщини, народу й віри.

Пласт проводить патріотичні й виховні акції під час таборування. Колись були розроблені комплекси виховання дітей. Вони мали довгі традиції, які були за радянських часів перервані і замінені піонерськими організаціями.

Часто нас виховують на тому, що "нас били і ми дуже постраждали". Тоді з'являється комплекс меншовартості. Так, були поразки і їх треба вчити, але виховувати треба на перемогах. От ми почали незалежність зі святкування "Берестечка", а треба було почати зі святкування "Жовтих вод", "Корсуня", "Зборовської битви", "Конотопу". Треба було виховувати наших людей і молодь, на перемогах у першу чергу. Для прикладу Крути. З військової точки зору — це поразки, але з точки зору духу — це перемога. Хлопці пішли на явну смерть, але в ім'я ідеалістичних переконань. Або бій під Берестечком. Ті, хто захищали відступ військ, які виводив Богуцький, всі полягли. Однак це теж перемога людей, які жертвували життям в ім'я вищих ідеалів. Тому поразки теж можна подати під правильним кутом.

Юрій ШУХЕВИЧ, політичний діяч, член Української Гельсінської Групи, політичний в'язень, Герой України, голова УНА-УНСО

Зараз ви читаєте новину «"Треба виховувати на перемогах, але й поразки можна подати під правильним кутом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути