Ексклюзиви
вівторок, 23 серпня 2016 07:40

Жана Беленюка визнали найкращим борцем світу

— Меня в Украине с украинцем не ассоциируют. Хотя хорошо разговариваю на украинском, знаю гимн страны. Отличаюсь только цветом кожи и нестандартным именем, — каже борець 25-річний Жан Беленюк. 15 серпня на Олімпіаді у Ріо-де-Жанейро здобув срібну медаль у греко-римській боротьбі. За рішенням суддів програв росіянину Давіту Чакветадзе.

Жан Беленюк народився на столичному Подолі. Мати — українка, працює стилістом. Батько — з Руанди, був військовим льотчиком. Коли Жанові було 3 роки, чоловіка викликали на батьківщину. Там загинув в автокатастрофі.

— У дитинстві чим тільки не займався — ходив на баскетбол, футбол, карате, українські народні танці, — розповідає Жан Беленюк. — 16 років тому друг намовив записатися в секцію боротьби. Зразу ж відчув, це — моє. Через екзотичну зовнішність однолітки часто насміхалися. Було багато конфліктів і бійок. Це мене тільки загартовувало.

Тренується двічі на день. У ­неділю має вихідний. Двічі ставав чемпіоном Європи. Торік завоював титул чемпіона світу у ваговій категорії до 85 кг. Минулої осені виграв чемпіонат світу. Тоді його визнали найкращим борцем світу.

Живе з матір'ю. Цьогоріч у квітні отримав 1-кімнатну квартиру. Ключі від неї вручив столичний мер Віталій Кличко.

— Усе життя жив із мамою на 16 квадратних метрах. У нову квартиру ще не заселявся. Зроблю це, коли повернуся з Олімпіади, — говорить.

281 підприємець 1991 року народження працює в Чернівцях. Більшість — чоловіки. Займаються переважно торгівлею. На другому місці за популярністю — комп'ютерне програмування.

Зараз ви читаєте новину «Жана Беленюка визнали найкращим борцем світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути