пʼятниця, 01 липня 2016 07:50

"Води в хаті було по пояс"

Автор: Вікторія Цимбаліста
 

— Лило зо 2 години. Від того річку Боржаву підняло. Вона вийшла з берегів і полилась центральною дорогою. Море поміж хатами стояло. Вода до 2 метрів у висоту була. З подвір'я змітала все, що погано стояло: дрова, сміття, птицю. У сусідів навіть машини пливли, — розповідає 58-річний Василь Іллюк із села Великі Ком'яти Виноградівського району на Закарпатті.

Місячну норму опадів зафіксували у двох районах Закарпаття: Виноградівському і Рахівському. Дощі лили 26–27 червня. Через це з берегів вийшли річки. П'ять населених пунктів накрили гірські потоки води і бруду. У селах розмили дороги, затопили городину і криниці.

— У мене в хаті по пояс води було, — продовжує Василь Іллюк. — Рятувальники цілодобово працювали, помагали відкачувати воду. Зараз комісію створили. Вона підраховує завдані людям збитки. Але ніхто нічого не обіцяє.

У затоплених селах відчувається брак питної води. Її підвозять рятувальники.

— Надзвичайна ситуація виникла з двох причин — аномальна злива і людський фактор. У кількох затоплених селах люди звузили береги гірських потоків. Так збільшували городи, — каже 65-річний Геннадій Москаль, губернатор Закарпаття. — А один господар через гірський потік поставив цементний міст із вузьким отвором для води. Лісове та побутове сміття захарастило його. От вода й виходила з русел на хати.

На ліквідацію наслідків стихії в Закарпатті виділили 1,5 млн грн.

— Гроші перекажемо у сільради. Вони розподілять їх між постраждалими. Визначать, кому в першу чергу давати і скільки, — продовжує Москаль. — Головні критерії — масштабність шкоди та категорії постраждалих. Найперше помагатимуть пенсіонерам.

Також повінь розмила дорогу до гори Говерла (найвища гора України. 2061 м над рівнем моря. — ГПУ).

Вулиці Канева на Черкащині затопило після дощу з градом 28 червня. Тривав годину. Зливостоки не встигали пропускати велику кількість води. На дорогах утворювалися озера.

— Від автовокзалу до водоканалу був справжній наплив води. Наша машина та ще кілька заглохли. Автомобілі просто пливли, — каже 38-річна Інна Безкоровайна.

Злива затопила городи й будинки села Гамарня Канівського району.

Закарпаття просить 150 мільйонів гривень

Керівники Закарпатської облдержадміністрації та обласної ради звернулися до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням виділити регіону 150 млн грн. Гроші необхідні для подолання наслідків негоди. Крім затоплення в регіоні 21 червня випав град завбільшки з куряче яйце. Побив машини, дахи і вікна в будинках.

— Люди ховалися, хто де міг. Вітер дув із такою силою, що у мене вдома розбив скло. Уламок порізав матері руку, — каже Іванна Бондарук із Мукачевого. — Ще на одну жінку впало дерево, і вона зламала ногу.

Зараз ви читаєте новину «"Води в хаті було по пояс"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути