пʼятниця, 09 грудня 2016 07:55

Вартість опалення завищують у п'ять разів

Автор: ФОТО З САЙТА www.2000.ua
  Адвокат Тетяна Монтян 10 років не оплачувала комунальні послуги жеку. Вимагала пояснити, на що витрачають її гроші
Адвокат Тетяна Монтян 10 років не оплачувала комунальні послуги жеку. Вимагала пояснити, на що витрачають її гроші

— Я 10 років не платила нашому жеку за комуналку. Вони судилися, але марно, — розповідає правозахисник 44-річна Тетяна Монтян із Києва. — Зараз у нас є Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку. За утримання дому рахунки сплачую регулярно, без боргів. Бачу, що гроші йдуть на конкретні роботи, без зайвих нарахувань. Рахунки за тепло від Київенерго виділені окремо. Платити чи не платити — справа кожного. Я не плачу. Чекаю рішення Конституційного суду.

Монтян пояснює, що тарифи на житлово-комунальні послуги встановлює національний регулятор. Законність створення цього відомства зараз оскаржують. Верховний суд України зробив подання до Конституційного.

— Справа чекає розгляду, — продовжує Тетяна Миколаївна. — Якщо національний регулятор створено в незаконний спосіб — він не має права затверджувати тарифи. Вони відірвані від життя. Можливо, вартість гігакалорії тепла визначили правильно. Але кількість тепла, яку начебто витрачають на обігрів "квадрата" площі, явно перебільшена. Це легко перевірити. Мешканців будинку, не обладнаного лічильником, змушують платити 33 гривні за обігрів одного квадратного метра. У нашому домі стоїть лічильник із терморегулятором. Опалення "квадрата" обійшлось у 6,6 гривні. А є будинки з низькими стелями, там витрати на метр реально — 3–4 гривні. Незважаючи на це, національний регулятор заявляє, що все рахує правильно. Грозяться позиватися з неплатниками. Вони просто фізично не зможуть засудити всіх. Навіть якщо справа дійде до суду, то можна посилатися на сумнівність законності тарифів. До того часу опалювальний сезон закінчиться. Якщо щось і присудять — я заплачу.

Як зменшити суми в платіжках?

— Створити ОСББ, обрати професійне керівництво. Керуючим може бути будь-хто. Головне, щоб тримав порядок у домі. Навіть за лічильником тепла треба дивитися, щоб його банально не вкрали. У теплопункті мого будинку — два замки. Ключі від першого — у представника Київенерго, від другого — у голови ОСББ. Поодинці не можуть туди зайти. Хто проти таких правил — хай оплачує платіжки з шаленими цифрами.

Як діяти мешканцям приватних будинків?

— Треба ставити економні котли, сучасні пічки. Переходити на вугілля, дрова, тирсу, відходи. По-іншому з такими цінами на газ вижити неможливо. Люди не можуть затягувати час чи судитися, бо їх відріжуть від мережі без розмов. З іншого боку, у них нема проблеми колективних дій. Люди самі собі господарі.

Зараз ви читаєте новину «Вартість опалення завищують у п'ять разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути