пʼятниця, 15 липня 2016 00:55

Уперше в Україні людині вживили механічне серце
2

Кардіохірург Борис Тодуров (на фото ліворуч) із німецькими колегами підключають механічне серце харків'янину Павлові Дорошку
Фото: Назар Озерянський
Харків’янин Павло Дорошко із дружиною Світланою в столичному Інституті серця. Другого дня після пересадки чоловік прийшов до тями

— Зайшов в Інститут серця почистити кров, а виходжу з механічним серцем. Звернувся сюди після інсульту, а мене вже не випустили. Сказали, що без операції проживу не більше трьох тижнів. Серце не зупиниться, але ослабнуть інші органи й від того можу померти, — каже 41-річний харків'янин Павло ­Дорошко.

У вівторок, 12 липня, уперше в Україні йому встановили механічне серце. Воно дозволить Павлу жити до пересадки людського.

Операція тривала близько 4 год. Робила її бригада з 20 хірургів під керівництвом Бориса Тодурова, директора Інституту серця. Орган привезли з Німеччини. Коштує 3,5 млн грн. Гроші, щоб розрахуватися, досі збирає благодійний фонд.

— Ми не вирізали серце чоловіка, а приєднали прилад до аорти і шлуночка двома трубками, — розповідає директор Інституту серця 51-річний Борис Тодуров. — Виглядає, як нашпигована електронікою маленька коробочка. Працює, як насос, що перекачує кров. Крутиться зі швидкістю дві-три тисячі обертів за хвилину. Серце чоловіка відтепер не б'ється. Пульсу немає.

Наступного після операції дня Павло Дорошко спілкується з журналістами. Лежить у відділенні інтенсивної терапії. На грудях — заклеєний пластирем розріз. Із лівого боку на ліжку — сіра валізка розміром із жіночу сумочку. В ній — два акумулятори, що живлять механічне серце. Їх заряджають кожні 10 годин. Робити це можна від розетки чи в автомобілі. Якщо одна з батарей сяде — запасна почне голосно пищати. Сумку Павло тепер носитиме постійно з собою. Важить вона 4 кг.

— Зразу після операції в грудях боліло, — каже пацієнт. — А зараз дали знеболювальне і ніби не відчуваю.

Біля ліжка стоїть дружина — 42-річна Світлана. Поїть чоловіка водою, витирає серветкою піт із лоба. Подружжя має дітей 20-річного Андрія та 8-річну Єлизавету.

— У травні чоловік захворів на бронхіт, — розповідає Світлана. — Його прийшов провідати друг. Побачив, що той непритомний. Викликали "швидку". Лікарі поставили діагноз — інсульт. Через кілька днів у відділенні кардіології стався другий. Після того серце почало здавати.

У чоловіка була важка серцева недостатність — його орган працював на 30%.

— Павло має вроджену патологію міокарда, за якої розтягується серце. Воно в нашого пацієнта збільшилося більш ніж у три рази. Це і спровокувало інсульт, — пояснює Борис Тодуров.

Єдиний шанс вижити — пересадка. Але в Україні отримати орган не можна без згоди родичів померлого донора: батьків, дружини чи дітей. Трансплантацію роблять за кордоном. Там — своя черга. Механічне серце здатне працювати щонайменше два роки.

— Чоловік після операції житиме нормальним життям. Навіть алкоголь дозволяється, — продовжує Борис Тодуров. — Акумулятори заряджаються за годину. Але заборонені фізичні навантаження й купання в річці. Митися слід так, щоб не намочити батарейки. Павло — підприємець. Має фірму з ремонту приладів на теплоелектростанціях. На роботу механічного серця вони не впливатимуть. Потенційно небезпечна тільки блискавка.

300 людей у Європі живуть із механічними серцями. Вперше вдалу імплантацію провели 1966-го 37-річній жінці в США. Апарат 10 днів перекачував кров, доки пацієнтці не пересадили людське серце. Прилад виробляють тільки у США та Німеччині.

Зараз ви читаєте новину «Уперше в Україні людині вживили механічне серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути