пʼятниця, 29 липня 2016 06:55

"У мирний час хотіли шику. Тепер просять, аби міцно"

Автор: ФОТО З САЙТА www.dnr24.su
  Чоловіки оглядають стіну зруйнованого будинку на вулиці Шашуріна у Горлівці на Донеччині 27 липня. Кілька будинків району Курганка пошкоджені вибуховою хвилею
Чоловіки оглядають стіну зруйнованого будинку на вулиці Шашуріна у Горлівці на Донеччині 27 липня. Кілька будинків району Курганка пошкоджені вибуховою хвилею

— В марте привезла дочь и сына в Красногоровку. Смысла снимать жилье на украинской территории больше не было, — каже 37-річна Олена Сегеда з міста Красногорівка Мар'їнського району на Донеччині.

— Подивилася — квартира ціла, лише вікна трохи полопали, — продовжує. — Як їхали, нам обіцяли житло, роботу. Нічого цього не дали. Війна не закінчуватиметься, бо вона вигідна. На митниці торгують, у містах — торгують, лише ми страждаємо. Чоловік сестри, сам рятувальник, двічі був на окупованій території. Купував тут машину. Недавно новий джип поміняли на крутецьке авто зі шкіряним салоном.

Жінка оселилась у своїй квартирі. Замінила вікна, зробила косметичний ремонт. Дала оголошення про відновлення будівель після вибухів.

— Почитала в інтернеті, як лагодити розбомблені будівлі. Там своя технологія для стін, укріплення дахів. Зараз підробляю. Треба платити за комунальні послуги, а роботи не знайти. Рік не платила, борг становить 10 тисяч гривень. Рахували за прибирання, жеківські ремонти, гарячу й холодну воду. Навіть газ, якого вже півроку нема, і світло, якого теж майже не буває. Лише вода, і то не завжди. В інтернеті навіть анекдот ходить, що несплата за квартиру — найстрашніший гріх. Для переселенців це дійсно сюрприз. Бо більшість думали, як їх тут нема — то й за послуги не платитимуть. Так лише для тих, у кого встановлені лічильники.

Олена зібрала жіночу бригаду. Роблять ремонти по всій окупованій території. Найбільше — в Донецьку.

— Раніше я клеїла фотошпалери і шпалери. Тепер вікна вставляємо, сантехніку лагодимо й стіни латаємо, — пояснює. — Ставлення до ремонту дуже змінилося. У мирний час хотіли шику, не такого, як у всіх. Тепер просять, аби міцно. Найпопулярніші — вікна з куленепробивним склом. Одне коштує 10 тисяч гривень або 25 тисяч рублів, але беруть. Людям набридло носитися зі склопакетами. Чимало вікон замуровують. Якщо в одній кімнаті було по три вікна, тепер лишають одне. Так теп­ліше. У стіни замуровуємо арматуру, аби вибухом не вибило. Ніхто не шукає дорогих шпалер і гарних світильників.

Будівельні магазини майже порожні. Періодично завозять скло і цемент. Важко знайти хорошу фарбу, сатенгіпс, про гіпсокартон — годі мріяти. Працюємо через митників. Пишуть на список, кому й скільки чого потрібно. Замовляють водіям, які возять продукти, — каже Олена. — Часто доводиться використовувати старі матеріали. Стіни підмащуємо глиною й білимо вапном. Відмовилися від кахлів на стінах. Від вибуху розлітаються на осколки і можуть поранити.

Активно ремонтувати житло на окупованих територіях почали з червня.

— Навесні питали, чи варто робити ремонт. А що як знову поб'ють? Коли мами з дітьми почали їхати з Крайньої Півночі й заселятися у вцілілі квартири, перестали роздумувати. Роблять ремонти, навіть коли ще не планують повертатися.

Ремонти квартир подешевшали вдвічі

Ремонт однокімнатки без вікон, дверей і з пошкодженими стінами із матеріалами обійдеться донеччанам у 7–8 тис. грн. Раніше було вдвічі дорожче.

— Донецк всегда считался богатым регионом. Как минимум должен быть "золотой" унитаз и стены в золоте, — каже майстер ремонтної бригади з Донецька 47-річний Олександр Тарасовський. — Тут починалися технології, яких у Києві не було. Тут уперше ставив 3-Д панелі, клеїв фотошпалери. Тепер зрідка бачу дорогі речі. Вчора на звалищі угледів шкіряний диван із різьбленими ніжками. Десь украли бомжі і сплять там.

Більшість людей не лагодять житло.

— Найзатребуваніше — відновлення даху та стін у багатоповерхівках. Довго не могли придумати, скільки це коштує. Беремо по 200 гривень за латання дірки до метра і 500 — більше 2 метрів. Буває, снаряд зносить поверх. Тоді про ціну домовляємось окремо. Від вибуху підлога може підскочити на метр угору. Люди ходять напівзігнуті. Відмовилися від ламінату. Перестеляємо дошками.

Зараз ви читаєте новину «"У мирний час хотіли шику. Тепер просять, аби міцно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути