пʼятниця, 17 лютого 2017 07:55

Терористам везли навіть новорічні ялинки
3

Учасники блокади будують спеціальні загородження. Їх ставлять на залізничні рейки, аби на окуповану територію Донбасу не їхали потяги з товарами
Фото: ФОТО з сайта www.facebook.com/Штаб блокади торгівлі з окупантами
Учасник блокади смажить м’ясо на блокпосту біля залізничної магістралі Луганськ — Лисичанськ — Попасна, 4 лютого 2017 року
Начальник штабу блокади ­Сергій Акимович: ”40 тисяч вагонів із контрабандою не пройшли на окуповану територію”

— На першому блокпосту проходило 700 вагонів за добу. Вугілля в них — до 20 відсотків. Усе інше — контрабандні метал, військова техніка, горілка, цигарки, банківське золото. З України терористам везли навіть новорічні ялинки. На це все дозвіл давали в СБУ, — каже 51-річний Сергій Акимович, начальник штабу блокади торгівлі з окупантами.

25 січня на залізничній станції Світланове неподалік села Гірського на Луганщині ветерани АТО та активісти заблокували потяг, що прямував на окуповану територію. Пізніше перекрили залізничну лінію Костянтинівка — Ясинувата, станцію Курдюмівка між Горлівкою і Бахмутом. Цими шляхами в Україну постачали вугілля з окупованих районів. Туди везли промислові товари та харчі.

Скільки людей зараз блокують залізницю?

— Усього понад 400, — каже Сергій Акимович. — Більшість — ветерани АТО з усіх областей України. Днями до нас приєдналися люди, які стояли на Майдані. Розподілити обов'язки на блокпостах для них не проблема. Поділилися на групи. Одні відповідають за блокаду залізничних колій. Інші охороняють блокпост. Усе — позмінно.

Були провокації, тиск?

— Є тиск із боку СБУ та місцевої поліції в особі В'ячеслава Аброськіна (начальник поліції в Донецькій області. — ГПУ). Розпустили плітки, що ми готуємо штурм місцевої залізничної станції. Приїхала поліція, а наші хлопці спокійно стоять. Днями невідомі об'їхали всю Луганську область. Говорили власникам підприємств, що через блокаду їхнє виробництво зупиниться. Деякі розібралися в ситуації. А дехто почав нацьковувати на нас своїх працівників.

Що змінилося після того, як 6 лютого учасники блокади побилися з спецпризначенцями поліції?

— Ми почали більше укріплювати свої редути. Поставили ще намети, аби люди не були весь час на видноті, могли погрітися. Біля нас постійно перебуває наряд поліції. Слідкують за порядком.

Як на вас реагують місцеві?

— Спочатку мали напружені відносини. Ми їм пояснили, чому стоїмо. Зараз приходять із мирними настроями. У всьому винна пропаганда з центральних телеканалів. Коли Георгій Тука (заступник міністра з питань окупованих територій. — ГПУ) почав розповідати, що тут "бєспрєдел", люди приходили злі. Але бачили не бандитів, а хлопців, які звільняли Лисичанськ, Бахмут.

Чого вже досягли блокадники?

– 40 тисяч вагонів із контрабандою не пройшли на окуповану територію й не вийшли звідти. Терористам везуть одяг, меблі, побутову техніку, деревину. Міністерство говорить, що ця деревина для шахт потрібна. Але бойовики із неї будують бліндажі й блокпости. В Україну доставляють метал, вугілля, гуму. Це повноцінні торгові відносини.

Скільки триватиме блокада?

— Поки не звільнять усіх наших полонених і Верховна Рада не ухвалить закон про окуповані території (передбачає обмеження торгівлі з окупованими територіями, визначає механізм деокупації, контроль за переміщенням людей на непідконтрольній частині Донбасу. — ГПУ).

Зараз ви читаєте новину «Терористам везли навіть новорічні ялинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути