вівторок, 09 лютого 2016 06:35

"Теплі кредити" продовжать на рік

Державну програму "теплі кредити" продовжать на рік. Про це каже 48-річний Геннадій Зубко, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Йдеться про державні гроші населенню на заміну котлів й утеплення оселі. Людина оформлює кредит в одному з державних банків — Ощадбанку, "Укргазбанку" та "Укрексімбанку". Частину позиченої суми, тобто тіла кредиту, компенсує держава через Агентство з енергоефективності та енергозбереження. Взяти в кредит можна близько 50 тис. грн на термін до трьох років.

— Це реальний інструмент для громадян заощадити на оплаті комунальних послуг. Тому фінансування програми збільшили з державного бюджету до 700 мільйонів гривень. Також із 2015-го перейшли 169 мільйонів. Їх використають цього року, — каже Геннадій Зубко.

Механізм відшкодування "теплих ­кредитів" такий. Людям компенсують частину взятої суми в 20 відсотків на придбання негазових ­котлів. У 30 відсотків — на енерго­ефективні заходи та 40 відсотків — для об'єднання співвласників багатоквартирного будинку. Держава також передбачила 70 відсотків компенсації на відшкодування кредитів для банків. У такий спосіб ОСББ отримали більше можливостей заохочувати мешканців будинків брати участь у термомодернізації.

— Взяв у кредит 32 тисячі гривень в "Укргазбанку" на утеплення хати, — розповідає 39-річний Віктор Панченко з міста Кременчук Полтавської області. — Хотів, щоб матеріал був якісний. У банку попросили паспорт, код, довідку про зарплату й рахунок на матеріали. Уклав угоду. Буквально через кілька днів рахунок оплатили. Держава компенсувала 9 600 гривень. За послуги банку заплатив 800 гривень. За договором, мав сплатити кредит за два роки. Зробив це за два місяці.

Уряд погодив 81 місцеву програму відшкодування кредитів для населення та ОСББ. Ще понад 120 розробляють.

Зараз ви читаєте новину «"Теплі кредити" продовжать на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути