Ексклюзиви
пʼятниця, 30 вересня 2016 07:20

Таня Малярчук свій роман переписувала п'ять разів

Таня Малярчук свій роман переписувала п'ять разів

— Українці — не ­здатна до державотворення нація хамів і руїнників, — сказав 1931-го український історик В'ячеслав Липинський. Йому свій новий роман "Забуття" присвятила письменниця 33-річна Таня МАЛЯРЧУК. Книжка вийшла у львівському Видавництві Старого Лева.

— За гетьмана Павла Скоропадського, 1918-го, Липинський стає послом в Австрії. Він один із перших почав говорити про важливість створення Української держави. Володимир Винниченко і Михайло Грушевський називали його мерзотником. Зараз ми маємо викривлені знання про цю епоху — зі школи і з університету. Щоб добратися до правди, я більше року працювала з пресою та історичною літературою в австрійській національній бібліотеці. З'ясувала, що тоді у Відні виходили 15 україномовних газет.

Іванофранківка Таня Малярчук сім років живе в Австрії.

— Перші 100 сторінок "Забуття" переписувала п'ять разів. У романі є дві сюжетні лінії — сучасна й історична. У першій — дівчина, що боїться смерті, бореться з панічними нападами. Вона передивляється старі газети. Хоче пересвідчитися, що в історії ще лишилися незабуті імена. Так натрапляє на інформацію про В'ячеслава Липинського. Друга сюжетна лінія — це детальна розповідь його біографії. У маєтку історика в селі Затурці на Волині раніше був колгосп, а тепер зробили музей. У 1970-х пияк за пляшку самогону втрамбував трактором могилу Липинського. Коли мені про це сказали, я була шокована. Подумала, яка ж страшна наша земля. Скільки забутих кісток розсипано без могил?

Таня Малярчук на початку жовтня презентує "Забуття" в Києві, Львові та Івано-Франківську.

— Це історичний роман про замучену чварами і туберкульозом українську інтелігенцію. Покинуту напризволяще всіма союзниками, незрозумілу для народу, — каже про книжку письменниця 43-річна Мар'яна Савка.

У книгарнях роман Тані Малярчук "Забуття" коштує 80 грн.

Зараз ви читаєте новину «Таня Малярчук свій роман переписувала п'ять разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути