Ексклюзиви
пʼятниця, 21 жовтня 2016 07:40

"Сусід повернувся з відпустки, а в унітазі вода замерзла"
2

Бурулька у ванній кімнаті одного з мешканців столичного житлового комплексу ­”Перлина Троєщини”. Вода замерзла, доки господаря 10 днів не було вдома
Фото: Оксана Худояр
Поліна Лєтаєва показує на п’яту секцію недобуду комплексу ”Перлина Троєщини” на вулиці Закревського, 42а, в Києві. Жінка рік прожила в будинку ­­ без опалення

— Обуваю бурочки, одеваю теплушку, штаны, свитер. Так хожу по квартире всю зиму, — 70-річна Поліна Лєтаєва натягує короткі валянки на босу ногу. На зелений байковий халат накидає дублянку з обрізаними рукавами. Рік живе без опалення в однокімнатці комплексу "Перлина Троєщини" на столичній вул. Закревського, 42а. Тепер він називається "НебоСкай". Заселені дві секції з п'яти.

Комплекс незаконно звела компанія "Укогруп" Анатолія Войцеховського. Генпрокуратура його затримала. Він заплатив 14 млн грн застави і втік у Росію. В столиці йому належать 42 об'єкти, зведені без необхідних документів. Зокрема, житлові комплекси: "Мозаїка", "Сосновий бір", "Молодіжна ініціатива", "Печерський бастіон", "Родинний затишок", "Флагман". Цьогоріч міська влада не під'єднає їх до комунікацій. Людям радять відселитися на зиму.

— Можливі аварії. Електрика не витримає сильних морозів, — каже 41-річний Петро Пантелєєв, заступник голови міськадміністрації.

Поліна Миколаївна родом із Шахтарська на Донеччині. Продала там квартиру за $15 тис. і переїхала в Київ на початку війни. Жила в орендованому помешканні з донькою.

— Забудовник дав розстрочку на п'ять років за фіксованою ціною 7300 гривень за "квадрат", — жінка пропонує чай і капці, запрошує у вітальню. — Сподобалась місцевість — майже околиця, поруч два ставки. Насторожило, що землю виділили для торговельно-розважального центру, але цільове призначення ділянки обіцяли змінити. За світло платимо за будівельним тарифом — 2,2 гривні за кіловат. Напалювала в місяць по 1000 гривень. Цього року буде вдвічі більше. Воду дає посередник. Якось її відключили, а ліфт ще не працював. Носила баклажки на 18-й поверх. Топила електрообігрівачем. Перед купанням заносила його у ванну. Воду грію бойлером.

Виходимо на балкон у під'їзді. Праворуч – недобудована п'ята секція комплексу. Навпроти – двоповерхівка зі спортивним майданчиком.

– Це Микола Азаров (колишній прем'єр-міністр. – ГПУ) відгрохав елітну гімназію. Навчання там коштує 15 тисяч гривень на місяць, – каже Поліна Миколаївна. – Зараз мерія хоче перекласти відповідальність за недобуди на інвесторів. Мовляв, куди ми дивились. Але ж я – не юрист і не будівельник. Як держава допускає такі афери?

У під'їзд заходить 30-річна брюнетка, називається Оленою.

— Діти постійно хворіють. Сусід повернувся з 10-денної відпустки, а в квартирі мінус два. В унітазі вода замерзла, — пригадує минулий рік.

Мешканці створили об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Хочуть домовитися з мерією, щоб добудувати комплекс, прокласти магістраль, звести теплопункт.

— Будинок ввели в експлуатацію рішенням Луганського суду. За ним 80 відсотків жителів оформили право власності на квартири, — розповідає 42-річний Руслан Вапельник. Купив квартиру в "НебоСкай" під офіс. Його обрали головою ОСББ. Збирає документи в міськадміністрацію для під'єднання комунікацій. — Уже отримали техумови на світло й тепло. Обіцяють перевести з будівельного на звичайний електротариф. Опалення підключать до кінця року. Минулої зими, коли всі вмикали електрообігрівачі, вибивало пробки в щитовій. Автомати горіли, перегрівалися кабелі. Це при тому, що перша секція була заселена на 90 відсотків, а друга — наполовину.

Проблему недобудов Войцеховського треба вирішувати на державному рівні. Такого "кидалова" ще не було. Хто платитиме три мільйони гривень за оформлення ділянки? Люди, які влізли в борги, аби купити житло? Держава має добудувати п'яту секцію, квартири в якій ще не розкупили. Комплекс "Мегасіті" зведений на теплоцентралі. Людям треба знайти 300 мільйонів гривень, аби перенести цю трубу.

Міська влада звинувачує людей у легковажності. А як вона не помічала будівництва 42 великих об'єктів? — каже Руслан Вапельник. — На них просто заплющували очі.

15 тисяч людей зимуватимуть без опалення у будинках Войцеховського.

Одну квартиру перепродував кілька разів

Анатолій Войцеховський оформлював документи на зведення шести поверхів, а потім добудовував ще 20.

Самовільно займав земельну ділянку. Зводив житло, продавав квартири. Згодом вимагав у влади узаконити об'єкт нерухомості. Інвесторів використовував як заручників.

Отримував земельну ділянку під спорудження одного житлового будинку. Зводив ще кілька. Перепродував одну квартиру кілька разів.

Зараз ви читаєте новину «"Сусід повернувся з відпустки, а в унітазі вода замерзла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути