Ексклюзиви
пʼятниця, 20 січня 2012 00:45

Стародавні книжки знайшли під дахом церкви

У селі Криворівня Верховинського району, що на Івано-Франківщині, під дахом церкви Різдва Пресвятої Богородиці знайшли 19 давніх книжок. Їх виявив тутешній священик Іван Рибарук.

— У них уміщена цінна для села інформація. Найдавніший запис зроблений у 1770-х. Останній — 1944-го. Завдячувати, що цей  літопис уцілів, маємо громадському діячеві та капеланові ОУН-УПА Луці Дзьобі. Найімовірніше, він у часи Другої світової їх туди сховав, — говорить отець Іван, 44 роки. — Відтоді книг ніхто не бачив.

Книжки виявилися давнішими на кілька десятиліть від першої письмової згадки про село і майже на півстоліття — за храм Різдва Пресвятої Богородиці, який вважають найдовершенішою дерев'яною спорудою гуцульської сакральної архітектури. Записи вели переважно латиною і готикою.

— Є тут запис про дім Михайла Грушевського й про те, що Іван Франко став хрещеним батьком дитини львівської сім'ї Гультейчуків, — говорить отець Іван.

Знахідку зробили, коли лагодили дах храму. Тепер селяни можуть дізнатися свій родовід до сьомого коліна.

Зараз ви читаєте новину «Стародавні книжки знайшли під дахом церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути