пʼятниця, 23 грудня 2016 05:05

Що робити, якщо диплом про освіту не допомагає знайти роботу

 

Тенденції ринку праці динамічно ризвиваються. Ледь не щотижня у світі з'являються нові професії та спеціальності, а інші стають незатребуваними та відходять в історію. Це стосується й України. Сьогодні тисячі людей у країні мають професії, за якими вкрай важко знайти роботу, та спеціальності без перспектив кар'єрного росту. Це однаково стосується людей як з досвідом, так і без досвіду роботи. Якщо така ситуація зачіпає вас особисто — не потрібно впадати у відчай, усе ще можна змінити. У центрі зайнятості з вами можуть провести спеціальне профорієнтаційне тестування. Воно визначить ваші сильні сторони та професію "до душі", яка користується попитом у роботодавців. Якщо вистачить сміливості — прямо в Службі можна за шість місяців отримати затребувану спеціальність. Про реформу Служби зайнятості останнім часом ми чуємо звідусіль. І дійсно, спектр послуг, який відвідувач може отримати у будь-якому центрі, постійно зростає: пошук роботи, навчання в сучасних центрах професійно-технічної освіти, перепідготовка на затребувану ринком праці спеціальність, профорієнтація, можливість підтвердити кваліфікацію та багато іншого. Крім цього, можна отримати грошову виплату на підвищення кваліфікації у будь-якому обраному вузі і навіть допомогу на відкриття власної справи.

Куди діти диплом?

Жарти про те, як можна використовувати в побуті диплом про освіту, сьогодні актуальні як ніколи. 52% молоді працює не за фахом, згідно з дослідженням Програми розвитку ООН в Україні. Чому так? Хтось обирає вуз за порадою батьків чи друзів, а хтось просто йде навчатися туди, куди вступив на бюджет. Що маємо в результаті? Тисячі незатребуваних фахівців, які працюють у сферах, далеких від обраної спеціальності. Основна причина — необізнаність абітурієнтів при вступі у ВНЗ. Чи є сенс витрачати сили й час на опанування фаху, який потім виявиться непотрібним? За кілька років навчання кожен другий студент доходить висновку, що обрана професія — нецікава, не відповідає сподіванням чи просто не принесе очікуваного доходу (21% опитаних не працює за спеціальністю, бо вона їм не подобається, 43% — через низьку заробітну плату).Ще одна вражаюча цифра: 50% безробітних, що перебувають на обліку в Службі зайнятості, мають вищу освіту. Як же правильно обрати спеціальність? Фахівці служби пояснюють, що треба орієнтуватися на попит на ринку праці та власні здібності.

Кого ж сьогодні шукає роботодавець?

Дисбаланс між попитом і пропозицією на робочу силу спостерігається по всій Україні. Останніми роками "білі комірці" все менше цікавлять роботодавців. Затребуванішими стають представники робітничих професій. Наприклад, на початок грудня у базі даних Держслужби зайнятості 53,3 тисячі вакансій. Більшість із них — робітничі. Серед професій із найбільшим дефіцитом фахівців: водій тролейбуса (154 вакансії і лише 26 претендентів), лікар загальної практики — сімейний лікар (119 вакансій і 16 претендентів), слюсар-електрик із ремонту електроустаткування (236 вакансій і 156 претендентів), фрезерувальник (192 вакансії і 79 претендентів), молодший інспектор МВС (117 вакансій і 44 претенденти). В країні також не вистачає педіатрів, терапевтів, токарів, шліфувальників. При цьому зарплата хорошого фрезерувальника може перевищувати 10 тис. грн на місяць.

Водночас найпопулярніші професії серед безробітних — бухгалтер (роботу за цим напрямом шукає 7467 осіб), керівник підприємства — директор (3503), спеціаліст державної служби (4862 безробітних), економіст (2879), головний бухгалтер (2150), юрист (1176 претендентів). І конкурс на такі посади часом перевищує 25 людей на одне місце.

Що конкретно пропонує Служба зайнятості?

Реформування ДСЗ передбачає нові, сучасні підходи до роботи з молоддю. На фоні такої невтішної статистики складно недооцінити значення профорієнтації. Допомогти майбутньому абітурієнту визначити власні сильні сторони в центрах зайнятості допоможуть кваліфіковані фахівці. У службі пропонують понад десяток спеціальних тестів, розроблених психологами, які точно визначать, до чого у вас лежить душа.

Лише протягом січня-листопада 2016 року понад 783 тис. школярів скористалися цими послугами. Всього фахівці з профорієнтації надали 783,5 тис. консультацій, із них 541,7 тис. — профінформаційних послуг та 241,8 тис. — профоконсультаційних, що передбачають використання профдіагностичного інструментарію. Такий вид консультації всебічно враховує нахил особистості до того чи іншого типу професій і надання ­конкретних порад. Комп'ютерна обробка даних максимально об'єктивна, а тому більш як на 90% збігається з реальною ­картиною. До того ж ­система надає перелік варіантів професій, з яких можна обирати. Окрім індивідуального підходу, починаючи із середнього шкільного віку, для дітей проводяться групові заходи, що передбачають не лише профорієнтаційне тестування. Учням пояснюють, як важливо правильно визначитися з професійним майбутнім, а також надають оперативну інформацію щодо стану ринку праці регіону та України в цілому, проводять екскурсії на підприємства. А для малечі початкових класів профорієнтація проводиться в інтерактивній формі.

Чи можливо змінити фах, якщо ви вже дорослий?

Можна і треба. Якщо ваш диплом став просто аксесуаром, є кілька варіантів. Для початку, якого б віку ви не були, вас проконсультують фахівці з профорієнтації. Загалом протягом перших десяти місяців цього року таку послугу отримали 2,5 млн клієнтів, зокрема студенти, учасники антитерористичної операції, внутрішньо переміщені особи та особи, які попереджені про вивільнення. Профорієнтаційні послуги надаються всім охочим у будь-якому центрі зайнятості, незалежно від віку.

Коли ви точно знаєте, чим хочете займатися, Служба зайнятості пропонує за шість місяців безкоштовно отримати затребувану спеціальність і з 90-відсотковою гарантією знайти високооплачувану роботу. Професійне навчання передбачає освоєння однієї з 77 затребуваних на ринку праці професій — від бармена й манікюрниці до програміста. Ваше навчання проходитиме в одному з 11 Центрів професійно-технічної освіти по всій країні. Найбільші — в Одесі, Харкові та Рівному. Усі ЦПТО оснащені найсучаснішим обладнанням. Слухачі — переважно дорослі люди з різним професійним досвідом. У центрах викладають ­справжні майстри своєї справи. Крім того, на час навчання вам ­нададуть безкоштовне місце у гуртожитку. При цьому за слухачами зберігається допомога з безробіття. У січні — жовтні 2016 року за направленням Служби зайнятості 34,5 тис. осіб навчалися в центрах професійно-технічної освіти.

Якщо професія влаштовує, але є потреба підвищити кваліфікацію

Варто окремо розповісти і про таку послугу Служби зайнятості, як ваучер на навчання та підвищення кваліфікації. Кожен українець віком за 45, що має 15 років страхового стажу до досягнення пенсійного віку, може отримати такий собі "документ на освіту". Він дасть змогу підвищити кваліфікацію у тому навчальному закладі, який ви оберете самі. Ваучер також можуть отримати й звільнені з військової служби учасники АТО, які мають інвалідність. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, яке для вас оплачує Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України. Здебільшого за допомогою ваучера українці навчаються на психологів і соціальних працівників. Серед популярних спеціальностей також сестринська справа, організаційний менеджмент і куховарство. У січні — жовтні 2016 року ваучери за 34 професіями та спеціальностями отримали 1,2 тис. осіб.

Що робити, якщо є навички, але нема ­диплома?

Якщо ви в професії давно й знаєте всі її тонкощі, але для роботи потрібен документ, який би це підтвердив — не біда. В Одеському та Рівненському ЦПТО можна отримати диплом, маючи кваліфікацію. Склавши кілька іспитів, ви отримаєте документ, який відкриє вам нові двері в обраній сфері. Така послуга вже доступна для підтвердження кваліфікації кухаря.

Альтернативи на будь-який смак

Серед послуг Служби зайнятості є ще й громадські та тимчасові роботи — ті, для організації яких не можуть бути використані постійні робочі місця та вакансії. Це зручно, доки фахівці добиратимуть для вас постійне місце роботи. До тимчасових належать роботи, що можуть виконуватися на умовах неповного робочого дня та мають економічну, соціальну й екологічну користь для того чи іншого регіону області, а також ті, які надають можливість тимчасового працевлаштування безробітних і не потребують додаткової спеціальної, освітньої та кваліфікаційної підготовки. Задля додаткової матеріальної підтримки в період пошуку основного робочого місця до участі в роботах тимчасового характеру впродовж січня — жовтня цього року залучено 212,3 тис. клієнтів служби. Це на 6 тис. більше, ніж протягом аналогічного періоду минулого року.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, якщо диплом про освіту не допомагає знайти роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути