Ексклюзиви
пʼятниця, 22 липня 2016 06:05

"Российские пломбы чернеют уже через месяц"

Автор: ФОТО З САЙТА www.facebook.com
  Паркан на дачі кума російського президента, бізнесмена 61-річного Віктора ­Медведчука за ”диким” пляжем на межі між містами Сімеїз та Алупка хочуть знести, пишуть у соцмережах. Поблизу елітного будинку не прибирають понад рік. Люди скаржаться, що там багато сміття. Паркан уже зносили торік. Хто зміг тоді пройти на пляж, казали, що там замінили весь пісок. За кілька місяців огорожу відновили. Нині територія закрита й під охороною. Скрізь відеокамери.
Паркан на дачі кума російського президента, бізнесмена 61-річного Віктора ­Медведчука за ”диким” пляжем на межі між містами Сімеїз та Алупка хочуть знести, пишуть у соцмережах. Поблизу елітного будинку не прибирають понад рік. Люди скаржаться, що там багато сміття. Паркан уже зносили торік. Хто зміг тоді пройти на пляж, казали, що там замінили весь пісок. За кілька місяців огорожу відновили. Нині територія закрита й під охороною. Скрізь відеокамери.

"Турецкие полотенца, халаты, платья — у нас все есть по доступным ценам", — таке оголошення розмістив кримчанин Сергій на власній сторінці у соцмережі.

Чоловік продає контрабандні товари, які везуть до Криму через одеські порти. Телефоную і вдаю, що потрібна велика партія під реалізацію. Кілька днів Сергій скидає дзвінки, бо вони з українського номера. Зрештою погоджується поспілкуватися.

— Весь товар без бирок. Люди специально срезают турецкие ярлыки и крепят российские. Качество турецкое, но по факту товар сделан в Ростовской области, — каже у "Скайпі". — На ринку плаття від 1500 рублів (500 гривень. — ГПУ), а в нас можна і за 600 рублів купити (200 гривень. — ГПУ). Але треба брати партію не менше 1000 виробів.

Кримчани у соцмережах діляться досвідом, чим заміняють товари іноземного виробництва. Розповідають, де їх дістати. Є попит на косметику, фарби для волосся, шампуні, засоби для догляду за шкірою.

— Красим красками из Франции и Италии, — розповідає 37-річна Тетяна Подмазко із Керчі. — Раніше салон працював лише на цих фарбах. Після анексії власники демонстративно викинули всі залишки і ­закупили російські. Протрималися півроку. У клієнтів почало вилазити волосся, сипалося й сіклося. Пішли судові позови до салону. Власниця шукала, як покращити ситуацію. В Керчі вийшли на фірму, що продає конт­рабанду. Можна замовити фарби з Америки й Німеччини, Франції, Італії, Туреччини й Польщі. Привозять двічі на місяць, беруть великі партії. Ціни нормальні. Російський шампунь коштує 140 рублів, а французький — 150, це 55 гривень.

У день отримання товару усі працівники залишаються, аби переклеїти етикетки з французьких на російські. Якщо прийдуть із перевіркою, закордонне можуть вилучити, а російське — ні. Про якість кажемо лише тим клієнтам, які на цьому розуміються. На переклеювання партії витрачаємо ніч. Зранку приходимо на кілька годин пізніше. Пишемо — "Переоблік". Собі додому теж беремо. Збираємося по 10–20 людей, бо треба купувати великі партії, — продовжує Тетяна. — Неофіційно продаємо через соцмережі, знайомим і родичам. Те саме з лаками для нігтів. Їх купують або в Китаї — дозволені, або в Росії, але вони неякісні. Швидко облазять. Закордонні — лише через контрабандні склади.

Бази контрабандних товарів є в Керчі, Ялті, Феодосії.

— Периодически получаю предложения через свои каналы купить контрабанду. Продают все — от продуктов до заграничного белья. Доступа обычным людям к таким базам нет. Они похожи на те, что были во времена Союза. Товар можно купить по паролю. У каждого он свой. Периодически эти пароли всплывают в закрытых группах крымчан в соцсетях, — каже колишній бізнесмен із Феодосії 40-річний Олег Вікторович. Мав розважальні центри на узбережжі. — Періодично отримую пропозиції купити продукти, які утилізовують. Минулого тижня нібито знищували фури італійських персиків. Увечері мені запропонували придбати кілька ящиків. Єдиний недолік — треба брати великі партії. Мінімальна — 100 кіло. Але ж ціна на них лише 30 рублів, або 10 гривень. На ринку набагато гірші продають утричі дорожче. Ті бази тримають росіяни. Думаю, за тим стоять і депутати Держдуми. Аби налагодити спів­працю, власники баз зв'язуються із тими, хто має чи мав гроші — бізнесмени, фермери, чиновники. Замовляти щось із-за кордону не пробував, але думаю, можна.

Зубні техніки та протезисти також через бази замовляють закордонні товари. Закуповують пломби й інструменти.

— Российские пломбы чернеют уже через месяц. Работать с ними невозможно, — каже стоматолог Ірина. Працює у клініці в місті Ялта. — Шукала, як доставити пломбувальний матеріал з Америки. Росія категорично заборонила всі посилки звідти. Єдиний шлях — слати товар в Україну, а звідти забирали б. Вартість пломби зросла б удесятеро. Через знайомих військових вийшли на контрабанду. Регулярно закуповуємо там. Ще веземо німецькі інструменти. Працювали на старому обладнанні. Але вже 2015-го почалася катастрофа. Бури стираються, машинки ламаються. Техніка вся закордонна, ремонтувати нічим. Контрабанду беремо вже давно. Ніхто не афішує, але якщо ­зробити зуб у державній клініці з російською пломбою, зіпсується за півроку. Наша протримається найменше п'ять років. Постійні клієнти це знають і йдуть до нас.

Везуть крадені автомобілі, алкоголь і цигарки

— Крим став хорошою буферною зоною. Туди потрапляють контрабандні товари з ДНР і ЛНР, — каже колишній прикордонник Михайло.

— Везуть переважно крадені автомобілі. Часто з київськими номерами. Торік через митницю їхало чимало елітних машин. Їх перепродували дешевше собівартості. Також везуть алкоголь і цигарки без акцизних марок. Переправляють у Ростовську область чи Краснодар.

Цигарки ховають в автомобільних шинах і бензобаках. Фури з товаром також проходять. З України везуть молочні продукти, м'ясо, ягоди. Часто — заборонені медикаменти. Є тариф за проїзд фури — від 30 до 100 тисяч гривень. Залежно від товару.

Зараз ви читаєте новину «"Российские пломбы чернеют уже через месяц"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути