вівторок, 14 лютого 2017 07:30

"Рахунок за одну батарею розписують між чотирма квартирами. Виходить по 700–800 гривень"
2

Наталія Мельник із 15-поверхівки на бульварі Кольцова показує індивідуальні лічильники тепла для чотирьох квартир на сходовому майданчику
Фото: ТАРАС ПОДОЛЯН

— Киевэнерго требует от нас платить за холодные батареи в подъезде, — каже киянка 48-річна Наталія Мельник. Живе в 15-поверхівці на бульв. Кольцова, 14д, у Святошинському районі.

На першому й цокольному поверхах будівлі приміщення орендують турфірма, зоомагазин, фітнес-клуб, медичний та навчальний центр для дітей.

Будинок — у списку найбільших боржників Київенерго. Винен компанії 1,53 млн грн. Люди боргу не визнають. Сплачують за індивідуальними лічильниками, що встановлені в кожній квартирі.

— Із осені накрапала мільйонна сума. Ми відмовляємося платити за опалення сходової клітини. Тепло в під'їзді ніколи не вмикали. А рахунок за одну батарею в коридорі розписують між чотирма квартирами. Виходить по 700–800 гривень. Та я за житло на 130 "квадратів" плачу 570 гривень. Чоловік — ветеран МВС, пільговик, — продовжує Наталія. — У жовтні жек подав у Київенерго заяву, щоб батареї в місцях загального користування не включали в оплату.

У будинку 11 під'їздів. Заходимо в один із них. Біля ліфтів на підлозі й етажерках розставлені вазони з квітами. Поряд увімкнений електрокамін.

— Вмикаємо калорифер, щоб квіти не позамерзали, — говорить жінка.

Батареї холодні з першого по горішній поверх. Піднімаємося ліфтом на 11-й. Наталія відкриває щиток, у ньому — чотири прилади індивідуального обліку тепла.

— Минулого місяця сусіди з 60 квартир звернулися до Київенерго з вимогою перерахувати платіжки. Додали осінню заяву від жеку. Але нам відмовили, — розповідає. — Підозрюємо, що справа не тільки в опаленні під'їздів. Нам можуть ще приписувати тепло, яке споживають фітнес-клуб та інші фірми. Хоча директор жеку божиться, що там є власний лічильник.

— Мешканці з індивідуальними договорами можуть звернутися до суду, — каже 67-річний Олександр Сергієнко, директор аналітично-дослідного центру "Інститут міста".

— Виграють справу, якщо батареї в місцях загального користування справді відключені. Людям мають право нараховувати оплату тільки за лічильником. Так прописано в законі про житлово-комунальні послуги. Також слід звернутися до спеціальної служби міської держадміністрації. Якщо в енергокомпанії лякатимуть відключенням опалення всьому будинку — ідіть у прокуратуру.

Київенерго заявляє про 10 несумлінних платників на кінець січня.

Найбільші борги мають будинки за адресами: вул. Вишгородська, 45 на Подолі — 4,3 млн грн, вул. Євгена Коновальця (колишня Щорса), 44а на Печерську — 3,3 млн грн, вул. Петра Калнишевського,7 на Оболоні — 2,1 млн грн.

48 тисячам ­мешканців перерахують ­плату за тепло. У ­лютому житлово-­комунальна інспекція при КМДА отримала 203 звернення про завищені рахунки за січень.

Зараз ви читаєте новину «"Рахунок за одну батарею розписують між чотирма квартирами. Виходить по 700–800 гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути