— Я коли був у Полтаві, побачив пам"ятник галушці. За кордоном є пам"ятники скрипці, свині, жабі. Туристів таке приваблює. Я й подумав у наших Черкасах зробити щось подібне, — розповідає голова підприємства "Черкаситуризм" 60-річний Микола Петренко.
Пам"ятник вареникові відкрили в Черкасах біля готелю "Росава" 26 вересня. Він майже нічого не коштував місту, каже Микола Петренко. Гроші витратили лише на матеріал — шамот, а художники-ентузіасти виготовили його безплатно.
— Вареник невипадково у формі півмісяця, — підморгує Петренко. — За переказами, колись давно в Черкасах, де зараз готель "Росава", впала тінь місяця. Вона затрималася тут на кілька днів: їй сподобалися добрі та гостинні люди. А були жнива, люди змололи борошно, зліпили та зварили цю тінь. Її назвали вареником. Потім черкаська діаспора понесла цю страву по всьому світу.
Згодом біля готелю "Росава" планують зробити пам"ятник самогонному апарату.
До відкриття монумента черкащани зварили 72-кілограмовий вареник із печінкою та шкварками, яким пригощали жителів міста. Запити страву пропонували самогонкою.
Коментарі