четвер, 30 червня 2016 06:05

Немовлят на блокпостах здають "в оренду" за 200 гривень
2

22 червня в столичний аеропорт ”Київ” прибув вертоліт із трьома бійцями Нацгвардії, евакуйованими із зони АТО. Їх тяжко поранили під час обстрілу околиць Маріуполя. Таких зафіксували сім. Небезпеки для Маріуполя немає. Воїнам надали першу допомогу й доправили в Центральний госпі­таль МВС. — На Донбасі бої ведуться на рівні серпня 2015 року, — каже речник Адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник.
Фото: ФОТО З САЙТА www.censor.net.ua
260 автомобілів було в заторі перед ”нульовим” українським блокпостом у напрямку Курахового ввечері 21 червня

— Выехать и въехать в Донецк невозможно, сплошные нервы, — розповідає 57-річна Олена Безухова з Донецька. — Как станешь в очередь, подходит невинная девочка и предлагает ребенка за 200 гривен. Так можно пройти без очереди.

Зараз живе в Києві. Під час відпустки навідується до своєї квартири. Із чоловіком Дмитром приїхали автомобілем.

— О 7:00 ми були на пропускному пункті, — продовжує. — У черзі були 211-ті. За нами — скрізь машини. Дорога розділена навпіл. З одного боку — машини з окупованої території, з другого — назустріч. Є пільгова і звичайна. Пільговиків обслуговують швидше. Чергу контролюють люди та військові. Також ходять волонтери. У Донецьку почалася спека. Поряд ні дерев, ні туалетів, ні кіоску, щоб купити поїсти чи води, ні медиків. Перед нами їхала сім'я. Жінці стало зле. Тиск піднявся, з носа пішла кров. Знепритомніла, а помогти нікому. Поклали на розпечений асфальт між автомобілями. Люди зносили ліки та воду. Викликали "швидку", але вона відмовилася їхати. Бо потім знову — в чергу.

У період відпусток на пропускних пунктах щодня стоять майже 500 автомобілів. Рухаються повільно.

— Ми простояли 12 годин на сонці, — каже Безухова. — Військові не ретельно перевіряють. Просять лише документи. Можуть поцікавитися, що в торбі, а можуть і не спитати. Як сонні мухи снують, утомлені, мокрі. Питають, чого їдемо в Донецьк. Не бачила, щоб когось затримали. Без черги пропускають жінок із дітьми, вагітних та інвалідів. Спекулянтів чоловік з 50 — пропонують проїхати за гроші. Мамочок підходили з 10. Місцеві про це знають. Дзвонять їм, і катаються, хто куди хоче. Вагітні пропонують за 150 гривень провезти. Треба, щоб пузо було видно. Краще, як у короткій футболці. Бо були застукали баришню, яка поклала подушку під кофту. Доки ми стояли, всі її згадували.

За проїзд без черги домовляються завчасно. У соцмережі є контакти матерів, які здають немовлят "в оренду". Дзвоню за вказаним номером.

— На семь завтра не могу, уже занята, — відповідає Юлія. — Щоб провезти чергу, треба півтори години. Але я не беру участі. Схема така — на під'їзді набираєте, я передаю дитину. Садите її в машину. Далі пільгова черга та митниця протягом години. Інакше стоятимете 8–12 годин. Жара, смердить. Поля обісцяні, антисанітарія. Це — проблеми з животом. З'їли бутерброд немитими руками, а перед цим погуляли поміж машинами. До вечора — понос гарантований. Не знаю, з чим це пов'язано.

Щодня жінка проводить п'ять-сім машин.

— Немовлята всі на одне лице. Головне — міняти одяг і мам. Бо впізнають ті, хто постійно в черзі стоять і не платять. Я перуку вдягаю, хусткою зав'язуюся. На пунктах пропуску нас знають. Це непоганий заробіток. Подруга має трьох дітей. У травні народила четвертого — щоб заробляти. Нормально так попрацювати рік. Потім не дуже пропускають. Я з сином на машину зібрала. А нам лише 7 місяців.

Обіцяю передзвонити.

— Краще запишіться, бо дзвонять часто. Якщо немає броні, можу не прийняти. Або перенести на інший день. На завтра маю вільних кілька годин. Ранок і вечір розписані, — додає.

Коротко

Військова прокуратура повідомила про підозру бойовику батальйону "Сомалі" 35-річному Михайлу Толстих на прізвисько Гіві. Про це 23 червня повідомили у Генпрокуратурі України. У 2014–2015 роках Гіві очолював напади на позиції сил АТО і жорстоко поводився з українськими полоненими. Йому ­загрожує до 15 років в'язниці.

Бойовики обстріляли з артилерії місто Авдіївка та село Первомайське на Донеччині. Про це 23 червня повідомив речник штабу АТО Сергій Жмурко. Ворог 30 разів застосовував міномети калібру 82 та 120 мм по позиціях ЗСУ. Сім разів — артилерійські системи 122-го та 152-го калібру. Бойовики тричі відкривали неприцільну стрілянину із самохідних артилерійських установок, аби спровокувати українських бійців на вогонь у відповідь.

У Донецьку вчинили замах на 33-річного бойовика Арсенія Павлова на прізвисько Моторола. Про це 24 червня повідомив терористичний сайт ДАН. Невідомі підірвали легковий автомобіль поблизу травматологічної клініки на вул. Артема. Сюди бойовик приїхав на перев'язку. Через кілька секунд пролунав вибух. Удар прийняли на себе дерева, будівля моргу й автомобілі працівників лікарні.

Добровольчі підрозділи полк "Азов" і батальйон "Донбас" повертаються на передову. Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ 45-річний Зорян Шкіряк.

— Повернення добровольців, які свого часу наводили жах на бандитів, а нині пройшли професійний військовий вишкіл, є виправданим кроком, — каже він. — Також на фронт відправлять бригаду швидкого реагування Нацгвардії України. Усі підрозділи воюватимуть з окупантами.

17 тисяч військових повернуться додому протягом червня-липня. Про це 24 червня заявив президент України Петро Порошенко. Він підписав указ про звільнення військово­службовців п'ятої хвилі мобілізації, призваних торік.

12 тисяч поліцейських ОБСЄ потрібно для проведення виборів в окупованій частині Донбасу. Про це сказав радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

Зараз ви читаєте новину «Немовлят на блокпостах здають "в оренду" за 200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути