Ексклюзиви
вівторок, 25 жовтня 2016 07:00

Не наші герої

Депутат російської Держдуми Віталій Мілонов запропонував назвати одну з петербурзьких шкіл ім'ям загиблого бойовика ДНР Арсенія Павлова — Мотороли. На перший погляд це здається абсурдом — увічнити пам'ять терориста. Але нічого дивного для росіян у цьому немає.

Нещодавно в Орлі відкрили пам'ятник московському самодержцю Іванові Грозному. Це був жорстокий тиран, який із допомогою опричнини запровадив державний терор. Людей карали тисячами без суду та слідства. Коли цар запідозрив жителів Новгорода у змові проти нього, то послав на місто опричників. Вони палили, руйнували та страчували без розбору. Знущалися, застосовували найвитонченіші способи вбивства, в тому числі для жінок і дітей. Наприклад, обливали крижаною водою й окропом поперемінно, щоб шкіра сама злізла з людини. Братська могила новгородців від тієї різанини налічує кілька тисяч чоловік.

Останні роки в Росії історики намагаються виправдати тирана. Мовляв, європейські монархи того часу були ще кривавіші. А жорстокість Івана Грозного, обумовлена звичаями епохи. Реформи ж царя були видатні.

У росіян споконвіку героями стають убивці та маніяки. Князя Олександра Невського — ката й колабораціоніста, який здав Московію Золотій Орді, московська церква визнала святим. Маршала Георгія Жукова, якого називали у війну "м'ясником", бо не рахувався з втратами на фронті, шанують як видатного полководця.

Під час чеченської війни полковник Юрій Буданов, уродженець Харцизька на Донеччині, зґвалтував і вбив 18-річну чеченку. 2000-го його засудили до 10 років. Відсидів шість і був звільнений умовно-достроково "за хорошу поведінку". Але через півтора року чеченські кулі догнали його в Москві. Нині на російських сайтах чимало матеріалів про те, що він — герой. Йому присвячені пісні й вірші.

Арсеній Павлов теж прославився жорстокістю. Хвалився, що особисто стратив 15 українських полонених. Підходив до людини та стріляв у голову. Тепер його поплічник Ґіві — Михайло Толстих погрожує знищити всі міста України аж до Києва. У ДНР оголосили триденну жалобу за загиблим терористом.

Росіяни не вміють виробляти сучасні автомобілі, комп'ютери чи смартфони. Зате продукують "героїв" і "святині". Нав'язують їх українцям через свої телесеріали, літературу та проповіді священиків Московського патріархату. Але не розуміють, що в нас із ними розбіжності не політичні, а цивілізаційні. Тому їхні герої ніколи не стануть нашими.

Зараз ви читаєте новину «Не наші герої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути