вівторок, 23 серпня 2016 07:20

"Нащо ми сюди приїхали? Ти купуєш тільки бублики та квас"

Автор: ФОТО: Анна ЛАКИЗА
  На Сорочинському ярмарку пляшку медовухи продавали по 70–100 гривень
На Сорочинському ярмарку пляшку медовухи продавали по 70–100 гривень

Продавці медовухи заробляли по дві тисячі гривень у день

— Отлічна вєщ. Легко п'ється і хмільне. Запрошую на дегустацію. Наллю, скільки пожилаєте, — 59-річний Сергій Тулинський із Миргорода запрошує до свого прилавку. Приїхав торгувати медовухою на Сорочинський ярмарок. З 16 по 21 серпня той відбувся у селі Великі Сорочинці Миргородського району на Полтавщині.

Сергій Олексійович — у легкій сорочці і штанях. Торгує під синьо-жовтим наметом у боковому ряду ярмарку. На прилавку стоїть кілька десятків скляних півлітрових пляшок із медовухою. Пропонує класичну, на калині, терені й вишні. В черзі до Сергія — п'ятеро людей. Кожному дає пробувати. Медовуха — один із найпопулярніших товарів ярмарку. В день продавці заробляють по кілька тисяч гривень. Пляшка коштує 70–100 грн.

— Щось слабенька для мене. Давайте шо покріпше. Градусів би 40. Щоб раз випив — і діло, — каже продавцеві огрядний чоловік років 50 у солом'яному брилі. Ставить порожній пластиковий стаканчик і спирається на прилавок.

— Ви вже, мабуть, по всьому ярмарку напробувалися медовухи, — сміється Сергій Олексійович. — Але моя — найкраща. Хоч сам літру всадиш — голова не болить. Натурпродукт.

Чоловік у брилі купує класичну. За 2 год. торгівлі Сергій Олексійович продає зо два десятки пляшок напою.

— Я цим живу, — сідає на табуретку. — З дружиною маємо пасіку. Їздимо по ярмарках і фестивалях із медом, сотами, бджолиним молоком і напоями. Заробленого вистачає на життя. Хазяйства не маємо. У дворі тільки пес. Сам п'ю найкріпшу, 30-градусну. Тому здоров'я не турбує. Тиск, серце — в нормі. Одне не можу зробити — кинути це діло, — запалює цигарку. — В місті мене знають. Буває, дзвонять: "Олексійович, привези пляшечку". Пару минут — і я на місці. Треба людям приносить радость. Що ще лишається в наш час. Усі заморилися від війни і безгрошів'я.

До намету підходить чоловік років 65. На голові — шапка з написом "Вітя", причеплені саморобні антени. Просить пасічника налити безкоштовно стаканчик медовухи. Той пригощає.

— Таких чудаків вистачає. Виряджаються і просять милостиню. Під церквою сидять. Їх жалію. Відніс пляшку афганцям. Вони навпроти співають українських пісень. Дуже гарно, — додає Тулинський.

В обід продавщиця кераміки сумчанка 45-річна Марина Любченко їсть вареники з картоплею із пластикового посуду. До прилавка підходять дві сімейні пари. Купують глечики для запікання картоплі з м'ясом.

— Ажіотажу чекаю під вечір. Тоді люди розходяться і все стараються скупити, — говорить Марина. — Зараз гріх нарікати на торгівлю. Торік було ­вдвічі ­менше заробітку. Люди наче багатші стали. Одна пара скупилася на 2 тисячі гривень. Взяли величезну макітру, глечиків, мисок. Також посуд хорошо розбирають як подарунок на весілля. Молодьож стала любити народні вироби. Модно. Заставляють ними кухні.

— Давайте іспробуємо ваш товар на якість, — 35-річна Алла Щур у вишиванці вибирає глиняні миски. Стукає одна об одну. — Міцні. Можна брати. Спеціально сюди приїхала по посуд. Краще взяти з натурального матеріалу, ніж китайське скло і пластик. Грошей не жалію. Я підприємець. У Полтаві маю кілька кафешок. Пару останніх років прибуток уже не той. Але на життя вистачає, іншим помагаю. Даю в АТО продукти. Якось передала п'ять ящиків пиріжків. На війну не треба жаліти. Бо хтось веселиться на ярмарку, а хтось — під землею в окопах.

— Хай нам усім Бог помагає, — приєднується до розмови жінка років 40. Прийшла по горщик для квітів. — Останні два роки я не їздила на ярмарок. Не могла морально собі позволить. А цьогоріч не втрималася. Скучила за колоритом.

Під вечір — черги біля зимового одягу. Люди міряють пухови­ки, шуби, шкірянки. Ціни — на 300–500 гривень нижчі за се­зон­ні. Біля яток дівчина років 15 сперечається з матір'ю. Хоче дорожчу куртку. В матері таких грошей немає.

— Юлю, будь розумницею. Ти ж не одна, ще двом братикам треба куртки взяти, — вгамовує доньку матір.

— Нащо ми сюди приїхали? Ти нічого не купуєш. Тільки бублики та квас, — сердиться Юлія.

— Я хочу, щоби ти побачила нашу культуру. Тут же така атмосфера. І співають українське, і танцюють.

— Тоді хоч на "Дзідзьо" нас поведи, — просить донька.

— Квитки платні. На нас усіх треба 200 гривень. За ці гроші краще поїсти купимо чи канцтоварів у школу, — відповідає матір. Тягне доньку в бік кіоску з пиріжками.

З лисицею фотографувалися за 30 гривень

Цьогоріч на Сорочинському ярмарку гостям пропонували незвичні товари й послуги. Зокрема, оригінальне таксі й хатні рослини, що ловлять комах.

Поїздка на кобилі Маші коштувала 25 грн. Власник Леонід попереджав, що тварина може втомитися на півдорозі. Тому доведеться почекати, доки набереться сил.

Нитка від зурочень з Ізраїлю. Її в'яжуть на руку. Продавщиця запевняла, що вберігає від поганого ока. Комплект із двох ниток вартував 40 грн.

Рослини-хижаки. Кімнатні квіти можуть їсти мух і збирати комах, як липучка. За них просили 80–300 грн.

Фото з лисицею Алісою. Тварина сиділа у клітці. З нею фотографувалися за 30 грн. Господар приймав замовлення на лисенят. Потомство буде взимку.

Індійський сарафан ручної роботи за 300 грн та прикраси за 200. Сукні-туніки вишиті місцевим орнаментом. Сережки, браслети, ланцюжки з підвісками — з натурального каміння.

Зараз ви читаєте новину «"Нащо ми сюди приїхали? Ти купуєш тільки бублики та квас"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути