вівторок, 30 серпня 2016 07:15

На Грибовицьке звалище ночами звозять сміття

— Ночами на полігон у Грибовичі продовжують звозити сміття. Без згоди місцевих у сусідньому селі Малехів захопили 6,5 гектарів землі. Розчищатимуть її під звалище, — каже 42-річний Марко Шпікула з "Комітету екологічного порятунку України".

26 серпня близько сотні жителів сіл Грибовичі, Малехів і Дубляни Жовківського району на Львівщині перекрили трасу Львів — Рава-Руська. Частина людей вийшли на дорогу між Дублянами та Грибовичами. Вимагають припинити вивозити сміття на Грибовецьке звалище. Його офіційно закрили наприкінці травня цьогоріч. Тоді на смітнику була пожежа. Стався зсув непотребу, й загинули четверо людей.

— Нещодавно були на полігоні й побачили свіжу купу сміття з боку гудронних озер. Охоронці підтвердили, що відходи завозить львівське комунальне підприємство "Збиранка". Кажуть, що не мають права зупиняти техніку цієї організації, — говорить депутат Жовківської райради Ігор Муравський, 46 років.

До обіду на перекритій трасі утворився 3-кілометровий затор. Селяни вимагають приїзду до них мера Львова Андрія Садового, 48 років. Хай розповість, чому звалище знову запрацювало, пояснюють.

— У Грибовичах живуть мої близькі родичі. З вікна бачать сміттєву гору. Вона півстоліття отруює селянам життя. Хочемо звернути увагу прокуратури на це. Аби відповідали не лише комунальники, а й чиновники з Львівської міськради. Вони роками не виконують своїх обов'язків, — розповідає Марко Шпікула. — Запитаємо в мера, коли закриють цей смітник. Спочатку обіцяли зробити там бетонну дамбу. Але просто засипали сміття землею. Нещодавно вгорі полігону утворилася нова тріщина. Через неї може проїхати автомобіль. А всередині непотребу виділяється газ. 10 років розробляють проект із рекультивації. Та ніхто його не бачив. Звернення від громади міськрада ігнорує.

— Це траса міжнародного значення. Ідіть пікетувати під міськраду. Чим завинили люди, які їдуть по справах, — каже протестувальникам водій позашляховика. Люди розступаються. Пропускають дві легкові машини й рейсові автобуси.

Замість львівського мера до активістів приїжджає 49-річна Ірина Маруняк із міської комісії техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Роботу звалища ніхто не відновлює, каже.

— Землю в Малехові розчищають не для нового смітника, а щоб стабілізувати старий полігон, — пояснює.

О 16:30 люди розходяться. Обіцяють продовжити пікет за кілька днів.

Зараз ви читаєте новину «На Грибовицьке звалище ночами звозять сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути