пʼятниця, 22 липня 2016 00:55

На Донбасі за добу загинули семеро військових

Автор: ФОТО З САЙТА www.dn.depo.ua
  В окупованому Луганську 19 липня провели показове тренування з протидії вторгненню озброєної міжнародної місії. 2-тисячна демонстрація блокувала просування умовної іноземної збройної місії, за сценарієм. Потім відпрацьовували техніку ”відтискання представників місії”. Останні намагалися взяти частину мітингувальників у заручники, а решту розігнати водометами й піротехнікою. Усіх поливали водою з пожежної машини. Водночас в окупованому місті немає води через аварію на водогоні.
В окупованому Луганську 19 липня провели показове тренування з протидії вторгненню озброєної міжнародної місії. 2-тисячна демонстрація блокувала просування умовної іноземної збройної місії, за сценарієм. Потім відпрацьовували техніку ”відтискання представників місії”. Останні намагалися взяти частину мітингувальників у заручники, а решту розігнати водометами й піротехнікою. Усіх поливали водою з пожежної машини. Водночас в окупованому місті немає води через аварію на водогоні.

— Проект "Новоросія" загнувся. Тому Путін поставив іншу мету, — каже колишній заступник начальника Генштабу 63-річний Ігор Романенко. — На повномасштабну війну не піде. Його стратегія така: робить крок уперед і дивиться на реакцію світу.

— Тепер він скрізь говорить, що Україна має виконати політичну частину Мінських домовленостей. Тобто провести вибори на Донбасі, надати регіону особливий статус та амністувати бойовиків, — продовжує. — Наполягає на цьому з початку року. На Україну тиснули й західні партнери. Але ми переконали їх, що вибори на окупованій території — неможливі. Бо такого не робили у жодній гарячій точці. У Росії наближаються вибори в Думу, а мети Путін не досяг. От і посилює тиск.

Ситуація на фронті загострюється. 18 липня загинули семеро українських військових. Четверо бійців 53-ї бригади — у Зайцевому на Донеччині снаряд влучив у бліндаж. Двоє військових 93-ї бригади підірвалися на міні біля села Кримське на Луганщині, ще один — у Водяному на Донеччині. 14 бійців того дня поранили.

Українські позиції щодня десятки разів обстрілюють з артилерії. У ніч на середу по Широкиному випустили 12 снарядів із мінометів, гранатометів і великокаліберних кулеметів. На Донецькому напрямку найгарячішою точкою залишається Авдіївка, де обстріли не припиняються.

— У разі продовження цих небезпечних тенденцій Україна може внести у порядок денний РНБО питання про оголошення воєнного стану, — заявив 19 липня секретар Ради нацбезпеки й оборони 52-річний Олександр Турчинов.

"Після вчорашніх заяв серед окупантів виникла паніка. Ширяться чутки, що Збройні сили застосують "тактику випаленої землі", працюючи артилерією і авіа­цією", — пише у соцмережі народний депутат, координатор групи "Інформаційний спротив" 44-річний Дмитро Тимчук.

— Турчинов уже не вперше робить заяву про воєнний стан, — каже Ігор Романенко. — Це реакція на загибель сімох бійців. І послання світові, що ситуація загострюється. Але запровадити його навряд чи можливо тепер. Це означатиме припинення політичного життя в країні. Унеможливить міжнародну фінансову допомогу.

Воєнний стан — це коли у будь-кого в помешканні зможуть розквартирувати військових. Або зупинити машину, вручити папірець і сказати: авто потрібно на війні. Тому воєнний стан може бути під час повномасштабної війни. Зараз — лише створить проблеми. Можна оголосити його на Донеччині й Луганщині. І навіть тоді треба аналізувати наслідки.

"Воєнний стан — це пшик, — написав у соцмережі військовий експерт 47-річний Юрій Касьянов. — Він не зробить армію професійною, зброю — сучасною, а воєначальників — талановитими і сміливими. Це — обмеження прав і свобод. Коли військовий комендант, що прокрався в тилу, буде цар і бог у вашому містечку. А воєнком стане на законних підставах вирішувати, кому жити, а кому вмирати. Ви не знатимете правду про втрати і будете щасливі у своєму незнанні. А тих, хто говорить незручну правду або критикує владу — притягнуть до відповідальності. І, може, навіть поставлять до стінки".

Коротко

Жительку Лисичанська судитимуть за торгівлю людьми. Про це 20 липня повідомили в прокуратурі Луганської області. У квітні-травні 2016 року вона завербувала двох жінок, одна з яких неповнолітня, для сексуального використання у Москві. Під час спроби переправити їх за кордон зловмисницю затримали працівники правоохоронних органів. Їй загрожує позбавлення волі від 5 до 12 років.

У район промзони Авдіївки на Донеччині прибув загін російської нац­гвардії. Про це 18 липня повідомили в Головному управлінні розвідки України. На Маріупольському напрямку бойовики замінували місцевість перед позиціями артилерійських підрозділів 9-го окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти.

На Донбас прибудуть російські підрозділи ФСБ і поліції. Про це 20 липня сказав координатор групи "Інформаційний спротив" 44-річний Дмитро Тимчук. Мета поїздки — виявлення й перевірка потенційних ворогів ДНР серед співробітників тамтешньої міліції. Найперше хочуть перевірити перебіжчиків — хто прибув з контрольованої Україною території за останні два роки й перейшов на службу до окупантів.

30 платформ із танками відправила Росія до окупованого Донбасу. Про це повідомили в Головному управлінні розвідки України. До залізничної станції "­Донецьк-2" прибули платформи з технікою та вагони з особовим складом. До міста Харцизьк Донецької області привезли 500 т дизпалива. До Іловайська — дві САУ, три 122-міліметрові бойові машини реактивної системи залпового вогню "Град" і два БТРи.

133 військових, поранених на Донбасі, перебувають в українських шпиталях. Дев'ятеро лікуються за кордоном. Із них п'ятеро — в Угорщині, двоє — в США й по одному — в Латвії та Німеччині. Про це розповіла речниця Мін­оборони Оксана Гаврилюк. Від початку року реабілітаційне лікування пройшли 403 військовослужбовці.

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі за добу загинули семеро військових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути