Ексклюзиви
пʼятниця, 09 грудня 2016 07:30

"Із кожного мешканця щороку беруть зайві 156 гривень за сміття"

 

— Із 2009 року почав цікавитись, як утворюється ціна на комунальні. Тоді вони вкотре подорожчали, — згадує 54-річний Валерій. Мешкає у п'ятиповерхівці в райцентрі Калинівка Вінницької області. — Прийшов у жек перезаключити договір про надання послуг. Попросив додаток, де були б розписані всі складові, що входять до тарифу. Відмовили, мовляв, він не готовий. Як ви могли підняти тариф, не знаючи вартості складових? Заявив, що доки не покажуть додатка — платитиму по-старому.

Чоловік написав листа меру. Попросив розібратися.

— Розписав усі пункти, де жек завищує ціну, — продовжує Валерій Петрович. — За 15 хвилин начальник жеку привіз мені додаток. Там написано, що подорожчало все. Однак є пункти, де тариф сам собі суперечить. Я склав два листи акта-претензій.

Називає чотири найпопулярніші послуги, на яких найбільше ошукують мешканців багатоповерхівок.

— У нашому будинку стояли два електролічильники. Перший обраховував енергію, яка йшла на квартири, другий — на чотири під'їзди, де світяться 20 лампочок. Я скликав комісію. Вона визначила, що за півтора місяця зими під'їзди напалили 250 кіловат. Один коштував 28 копійок, тобто всі лампочки спожили на 70 гривень. А нам на будинок нарахували тисячу гривень. Питаю про різницю. На все одне пояснення — проводку міняли. Пізніше зміни внесли, все скинули на один лічильник.

Також із 1 червня лампочки в під'їзд купуємо самі, бо жек на них багато списував. У послугу "освітлення прибудинкових територій, місць загального користування і заміна лампочок" внесли зміни.

Дивний розрахунок за вивезення сміття. На кожного мешканця Калинівки чи Вінниці є норма утворення сміття — 1,75 кубометра на рік. Збір і утилізація цих 1,75 "куба" — 45 грн. Натомість щомісяця платимо по 16,75, за рік набігає 201 гривня. Де діваються решта 156 гривень? Це — щороку з кожного мешканця.

Зайві гроші платили за обслуговування прибудинкових площ. У нашому будинку №21 — чотири під'їзди, сусідньому №24 — шість. Логічно, наша прибудинкова територія мала би бути менша. У платіжках виходило навпаки. Підняв технічний паспорт на наш дім. Виявилося, 800 "квадратів" навколо нашого будинку — городи. А жек додав їх у прибудинкову територію, брав гроші за обслуговування. Я написав акт-претензію. З третього разу добився показати схему території. Ткнув носом начальника жеку, де чорним по білому написано, що 800 квадратних метрів — городи. Їх викреслили.

У жеку постійно твердять, що у вартість послуг включено зарплату працівників. Згоден. Однак вони мають чітко знати, яку територію мають прибирати вони, а яку — місто. У технічному паспорті будинку вказано все. Прибудинкова територія визначається так: від фасаду — 5 метрів, зліва і справа — по 13, ззаду — 1 метр. А по факту двірники прибирають і свою територію, і міську. Зарплату їм платить жек, тобто ми. Логічно, щоб за прибирання міста платили з його бюджету.

З 1 листопада 2016 року тарифи на опалення у Калинівці вкотре зросли. Чоловык не може переукласти договір, бо йому не показують додатка з поясненням складових тарифу.

200 тисяч гривень заборгував за електроенергію власник пентхауса (окрема квартира на даху багатоповерхівки з власною терасою. — ГПУ) у Печерському районі Києва. Не платив п'ять років.

36 мільйонів гривень заробляє за рік вінницьке житлово-експлуатаційне об'єднання — приватна фірма, якій 2013 року міська рада передала в обслуговування від жеків 700 будинків. Це посередник без матеріальної бази, який виписує рахунки і збирає гроші.

Киянин Віктор Куля виграв суд проти жеку. Довів, що тарифи на послуги завищені. Йому дозволили платити за тими розрахунками, які надав. За тепло сплачує удвічі менше сусідів, за газ і воду — безпосередньо підприємствам. Жеку щомісяця віддає лише 50 гривень за вивезення сміття.

Зараз ви читаєте новину «"Із кожного мешканця щороку беруть зайві 156 гривень за сміття"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути