пʼятниця, 26 серпня 2016 06:15

Іван Піддубний ходив їсти до сусідів
2

Чоловіки змагаються з армрестлінгу на святі богатирської сили. Переможці отримали призи
Фото: ФОТО: Андрій Чернега
Чоловіки змагаються з армрестлінгу на святі богатирської сили. Переможці отримали грамоти, медалі та грошові нагороди

— Якось Іван Піддубний пішов у цирк. Там були борці. Спитали в залу: "Хто хоче по­змагатися?" Іван вийшов. Програв. Та після цього його запросили працювати в цирку. Відтоді всіх перемагав. Був у Канаді, Америці, Франції. Багато заробляв. А під кінець життя бідував. Хліба не було, сусіди годували, — розповідає 66-річна Катерина Лукіна, племінниця борця Івана Піддубного із села Красенівка Чорнобаївського району на Черкащині. 20 серпня там провели свято богатирської сили, присвячене спортсмену. Помер 67 років тому.

О 10:00 у центрі села на вул. Під­дубного працює ярмарок народних умільців. Дороги перекриті шлагбаумами. Рух машин контролюють поліцейські.

Біля бібліотеки ­встановили сцену. Поряд — ­арену для боїв. На великому ­екрані ­показують документальний фільм про спортсмена. Люди сидять на дов­гих дерев'яних лавах. За сільрадою пригощають кулішем, вареною кукурудзою, юшкою. Наїдки — за рахунок місцевого підприємця.

— Наварили 120 літрів юшки. Мабуть, і Піддубний куліш та юшку любив їсти. Вже понад 30 років пригощаємо на цьому святі. Раніше було веселіше, бо людей сходилося більше, — говорить 66-річний Іван Меланченко. Порається біля двох великих казанів зі стравами.

До музею силача стоїть черга. Першими пускають посадовців з області та району. У кімнатах висять портрети чемпіона та його родичів, родинне дерево. Єдина річ, що вціліла з батьківської хати борця — стілець із різьбленою спинкою.

— У Піддубного була сестра — дуже файна молодичка. Хлопці до неї сваталися, але ж вона така невгамовна, — розповідає різьбяр 43-річний Петро Долгополов. Продає дерев'яні іграшки. — Візьме картуза, підніме клуню й засуне туди. Каже: "Забереш картуза, тоді прийдеш". Доводилося хлопцю за могорич наймати ще шістьох, щоб ту клуню підняти. Вийшла заміж за п'яничку. Як чоловік піде нап'ється, на плече його покладе й додому принесе.

Обійстя Піддубних розташоване в глибині села. На вході є табличка. Написано, що тут 26 вересня 1871 року народився всесвітньовідомий борець. Біля криниці накритий стіл із пиріжками, яблуками, кавуном, ­динею.

На місці старого помешкання Піддубних збудували хату — цегляну, під металевим дахом. У ній ніхто не живе — меблів немає, фарба на стінах лущиться. Поряд стоять троє пенсіонерок в українському одязі та чоловік років 35 у вишиванці — співають пісню "Де ж ти, хмелю, зиму зимував".

На свято приїхали ­близько 30 борців. Спортсмени змагаються на рингу, ­піднімають гирі, тягають важкі ­колеса. Встановлюють всеукраїнський рекорд із підняття 32-кілограмової гирі. Микола Ткачук із Києва за 10 хв. робить це 172 рази.

У богатирському шоу "Найсильніша людина свята" перемагає 27-річний Роман Науменко з Красенівки. Тягав вантажівку ЗІЛ, шини й каміння.

— Іван Піддубний — мій родич по батьковій лінії, — говорить Роман Науменко, 27 років. Одягнений у футболку із портретом Піддубного. — Він був незламний духом. У паспорті переправив "Поддубний" на "Піддубний". І національність — із росіянина на українця. Йому неодноразово пропонували гроші за поразку, але не був продажний. Зараз таких, як Піддубний, немає. Сьогодні спорт — це гроші й шоу-бізнес.

Іван Піддубний народився 145 років тому в козацькій сім'ї. У батьків було четверо синів і троє доньок. Іван — найстарший. Силою вдався у батька. Спортивну кар'єру розпочав 24-річним. Був борцем, атлетом. За 40 років виступив майже в 100 містах Російської імперії, відвідав 50 країн. Із двох тисяч боїв усі виграв.

Майже все життя провів у місті Єйськ Краснодарського краю Росії. Похований у тамтешньому заміському парку. На надгробку написано: "Тут русский богатырь лежит".

3 людей міг утримати на руці Іван Піддубний. Під час бою вирізнявся координацією рухів, швидкою реакцією. Йому легко давалися складні прийоми.

Зараз ви читаєте новину «Іван Піддубний ходив їсти до сусідів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути