Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2017 07:35

Холоди повернуться наприкінці лютого

Із суботи, 18 лютого, в Україні почнеться потепління. Вночі не буде морозів. Удень температура підніметься до +5°С, на Закарпатті і Півдні — до +10°С. Така погода протримається тиждень.

— Заходять теплі повітряні потоки із заходу. Вони витісняють північні холодні маси. Вночі буде близько нуля градусів, — каже начальник відділу метеорологічних прогнозів Укргідрометцентру Людмила Савченко, 42 роки. — Після 20 лютого температура підніметься ще відчутніше. Уночі від одного до 6 градусів тепла, а вдень — до плюс 12. ­Тепло буде до 25 числа. В останні дні місяця холоди повернуться. У березні будуть приморозки.

У суботу в усіх регіонах країни можливий невеликий мокрий сніг і дощ. У наступні дні опадів не буде.

15 лютого християни відзначали свято Стрітення Господнього. Цього дня зима зустрічається з літом, за народним повір'ям.

— Якщо на Стрітення погода сонячна цілий день, буде гарний урожай зернових і багато меду. Якщо сніг чи дощ — не вродять гречка і картопля. Цього дня закликають весну — співають веснянки. Мороз завжди відступає, — говорить фольклорист Микола Дмитренко, 61 рік.

У Львові розбудили 3-річного бабака Марусю. Тварина не побачила своєї тіні, коли вилізла з нори. Це означає ранню весну, за прикметою.

— Маруся ще напередодні Стрітення свистала. Сьогодні прокинулася бадьора. Тому слід очікувати ранню весну. Бабаки гарно прогнозують початок тепла. Але слідкуємо і за іншими тваринами. Дивимося, коли змінюють колір шерсті. Це теж означає наближення весни, — розповідає директор Львівського еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович, 63 роки.

Зараз ви читаєте новину «Холоди повернуться наприкінці лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути