Ексклюзиви
пʼятниця, 24 червня 2016 07:55

Град завбільшки з куряче яйце падав 15 хвилин
2

На Закарпатті град розбив чотири тисячі дахів. Знеструмив 20 населених пунктів. Убив свійську птицю
Фото: ФОТО З САЙТА WWW.tsn.ua
Селом Фитьків Надвірнянського району Івано-Франківщини ураган пронісся 21 червня. Шквальний вітер повалив дерева. Від негоди ­по­страждали шість районів області

Град завбільшки з куряче яйце 15 хв. падав у Виноградівському районі на Закарпатті 21 червня. Побив понад 4 тис. дахів, більш як 10 машин. Знеструмив майже 20 населених пунктів.

— Град пішов о сьомій ранку. Падав із неба як тенісні м'ячики. Лід лупив із такою силою, що декому, крім старої криші, проламував стелю в хаті, — каже 43-річна Катерина Ковчій, секретар Теківської сільради. Там шквал тривав понад 10 хв. — Дивно це все, бо вітру не було, небо не затягнуло. Стихія прийшла нізвідки.

У Тековому град знищив городину, побив вікна й домашню птицю.

— Вранці люди повипускали курей, гусей. Корів вигнали пасти. Град птицю повбивав. На подвір'ях були десятки мертвих тушок. Поки що не підраховуємо збитків, а складаємо акти про знищення покрівель. 486 хат залишилися без даху. З них небо видно, — продовжує Катерина Ковчій. — Удень ще й дощ пішов. Будинки позаливало. Хтозна, чи буде якась допомога з району. Комісія ходить і складає кошторис. Але ж всі розуміють, що грошей у казні нема.

У райцентрі Тячів негода звалила понад 10 дерев. Вони заблокували рух транспорту. До лікарень області звернулися семеро людей.

— Дехто у той час вийшов на польові роботи. Як почався град — не мали де сховатися, — говорить Олена Суханова з обласного центру здоров'я. — Семеро людей отримали ­забійно-садневі рани голови, тулуба, рук і ніг. У жінки відкритий перелом зап'ястної кістки правої руки. Травмувалася, коли закривала голову від граду.

Негода пронеслася ще чотирма областями Західної України. У селі Малі Заліщики Бучацького району на Тернопільщині злива знищила врожай. На Буковині у Глибоцькому районі шквальний вітер пошкодив понад 130 дахів. На ­Івано-Франківщині вітер із дощем пронеслися шістьма районами. На 57-річну Галину Бабійчук впала липа, жінка загинула. На Волині знеструмлені 100 населених пунктів.

Блискавка підпалила церкву

21 червня в селищі Красне Буського району на Львівщині блискавка влучила в цегляну церкву. Будівля зайнялася там, де стояв громовідвід.

— Люди бачили, як ударила блискавка. Одразу почало горіти. Зайнялося у приміщенні, де переодягається священик. Зачепило частину іконостасу. Рятувальники зірвали дах і залили все водою. Так погасили пожежу. Якби відкрили вхідні двері храму, вогонь охопив би всю церкву, — каже селищний голова 39-річний Микола Чучман.

Того ж дня пожежники гасили дерев'яну новобудову неподалік Львова. У неї також влучила блискавка. А в Буському районі від громовиці загинув 27-річний чоловік. Його вбило дорогою на поле. Йшов по телят.

Зараз ви читаєте новину «Град завбільшки з куряче яйце падав 15 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути