Ексклюзиви
пʼятниця, 12 лютого 2016 07:00

Генштаб планує сьому хвилю мобілізації

Автор: ФОТО З САЙТА www.korrespondent.net
  Мікроавтобус ”Фольксваґен” із пасажирами підірвався на невідомому вибуховому пристрої біля пропускного пункту ”Новомихайлівка” в Мар’їнському районі на Донеччині 10 лютого близько восьмої ранку. Їхав із Донецька до Мар’їнки. За кермом був 44-річний луганчанин. Він намагався оминути чергу, з’їхав з основної дороги й підірвався. Загинули водій і двоє людей, які чекали транспорту на узбіччі. Вибухом поранило жителя Макіївки. Його доправили до Курахівської міської лікарні.
Мікроавтобус ”Фольксваґен” із пасажирами підірвався на невідомому вибуховому пристрої біля пропускного пункту ”Новомихайлівка” в Мар’їнському районі на Донеччині 10 лютого близько восьмої ранку. Їхав із Донецька до Мар’їнки. За кермом був 44-річний луганчанин. Він намагався оминути чергу, з’їхав з основної дороги й підірвався. Загинули водій і двоє людей, які чекали транспорту на узбіччі. Вибухом поранило жителя Макіївки. Його доправили до Курахівської міської лікарні.

— Плануємо сьому хвилю мобілізації. У військкоматах перевіряють наявність потенційних призовників, — каже спікер Адміністрації президента України з питань АТО 47-річний Андрій Лисенко. — Повістки зараз вручають, щоб людина принесла документи до військкомату й пройшла медогляд. До кінця лютого Генштаб підрахує необхідну кількість призовників.

— Ще триває набір контрактників, — продовжує Андрій Лисенко. — Від того, скільки їх буде, залежить кількість мобілізованих. Чутки про повну мобілізацію через загострення ситуації на Донбасі безпідставні. Поки що про це не йдеться.

8 лютого начальник Генштабу 54-річний Віктор Муженко повідомив, що військових четвертої хвилі демобілізують наприкінці березня – на початку квітня. Їх замінять контрактники. Якщо їх буде мало, оголосять сьому хвилю. Під час четвертої торік у січні–лютому призвали близько 50 тис. осіб. З 1 січня по 6 лютого кількість контрактників в армії зросла на 6 тис., каже Муженко.

– Військовий бюджет 2016-го менший за торішній. Коштів бракує, тому повільно набирають на контракт, – розповідає колишній заступник начальника Генштабу 62-річний Ігор Романенко. – На сектор оборони дали 5 відсотків ВВП. На міністерство виділили трохи менше половини з них. Решту – на силові структури. Три чверті оборонних коштів піде на забезпечення Збройних сил, значна частина – на зарплати військово­службовців.

Під час шостої хвилі мобілізації план не виконали, недобрали багато людей. Є техніка, а солдатів не вистачає. Все залежить від ситуації на фронті. Вона загострюється. Було по 70–85 обстрілів за добу. Якщо так триватиме, керівництво оголосить сьому хвилю. Якщо ні – намагатимуться поповнити військо контрактниками. Потрібні танкісти, розвідники, десантники, спеціалісти із систем локації, радіоелектронної боротьби та іншої складної техніки.

Тим часом російська влада мобілізує резервістів у Криму.

– Зараз у Південному військовому окрузі Росії та інших округах, зокрема в окупованому Криму, тривають масштабні військові навчання для перевірки боєготовності, – каже Лисенко. – Призов резервістів – їх частина.

34 тисячі бойовиків воюють на Донбасі проти української армії. З них приблизно 7 тисяч — кадрові військові. Про це повідомив речник Генерального штабу Збройних сил Владислав Селезньов.

540 осіб померли від грипу на окупованій території Донеччини. Хворих швидко більшає, повідомляє прес-центр штабу АТО. Як доказ публікує фото службової записки так званого міністра охорони здоров'я ДНР Віктора Кучкова.

У Донецьку затримали підривників пам'ятника Леніну 27 січня, заявив керівник окупаційної адміністрації Донецька Ігор Мартинов. Додав, що винуватців зняли відеокамери, встановлені на площі Леніна. Проте їхніх імен не назвав.

П'ять родин загиблих в АТО військовослужбовців отримали ордери на двокімнатні квартири в місті Сторожинці на Чернівеччині. Вручав їх голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук. Про це повідомляє Міністерство оборони України. Загалом торік держава профінансувала купівлю 13 квартир для ­сімей загиблих у АТО військово­службовців із Чернівецької обл.

Командирам загонів у тилу ДНР керівництво дозволило застосовувати зброю проти бойовиків-дезертирів. Про це повідомляє розвідка Міноборони України.

Троє військовослужбовців 58-ї бригади ЗСУ підірвались на розтяжці поблизу Донецького аеропорту. Один загинув, двоє поранені. Їх перевезли до Дніпропетровська, де госпіталізували.

Зараз ви читаєте новину «Генштаб планує сьому хвилю мобілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути