середа, 22 червня 2016 07:30

"Ехать на отдых можно трактором или джипом"
2

Фото: Валентина Мураховська
Фото з шахти ”Бутівка”, де вихідними бойовики вбили чотирьох українських добровольців, опублікував 14 червня радник заступника міністра оборони України Василь Будик. Незважаючи на руйнування, наші бійці утримують позиції. ”Бутівка сьогодні. Скажу так — не вірте тим, хто не був там і розповідає казки про втечу солдатів ЗСУ. Абсолютна брехня”, — пише Будик.

— Жизнь в Донецке кипит. Дети играют в войнушку, люди планируют отпуска. ­Война всех достала. В этом году впервые со ­времен оккупации появились объявление об отдыхе на местных курортах, — каже 36-­річний ­Андрій ФЕДОРОВ. — За 150–200 гривень в день можна відпочити на узбережжі.

Найбільше варіантів пропонують на окупованій території в курортному селищі Сєдове Ново­азовського району на Донеччині. Зі 100 баз відпочинку тут працюють близько 30. У разі обстрілу не відповідають за майно, застерігають власники.

— Нам профспілка запропонувала 12-денну путівку в пансіонат за 4200 рублів — 1600 гривень. Із суми гасить 1000 рублів. Та знаючі люди сказали, що за ці гроші нам дадуть не кімнати, а корівники, — розповідає донеччанка 45-річна Олена Снігур. — Знайомим з інших заводів принесли путівки по 2300 рублів або 880 гривень на добу. Ніхто не погодився.

Курорт розташований за 60 км від Донецька. Раніше туди що 10 хв. курсувала маршрутка. Тепер доїхати можна лише таксі з міцною ходовою і запасними колесами.

"Ехать на отдых можно трактором или джипом, — пише в соцмережі водій 33-річний Максим Шиванюк із Донецька. — Дорога побита снарядами. Іноді потрапляю в вузькі й гострі ями. З собою треба брати колеса, а не шини. Прибережну зону облюбували сєпари. На кожній другій базі живуть військові. Вечорами п'ють на пляжі. Бите скло і пляшки скрізь. Після 22:00 на пляж не можна.

За проїзд в один бік таксисти беруть 95 гривень. Якщо в дорозі ламається машина, ремонт оплачує пасажир.

Бази подібні до стаєнь. Є такі, що півбудівлі зруйновано, а в уцілілій відпочивають. Білизна брудна, ліжка з прострілами. Господарі кажуть: "Хто поспить на такому, стане багатий і везучий". Частину баз забрали бойовики. Відкрили сезон, але навіть постіль не випрали".

— Отдыхать больше негде. Кто остался в Донецке, уже третий год без отпуска, — каже місцева 39-річна Ольга. — Людей це дістало. Відпочивають, хто де може. Сусіди ввечері смажили шашлики на балконі. Щоб виїхати на підконтрольну частину України, добу стоїш на митниці. Можна податися в Крим. Дорога в обидва кінці обійдеться в 3 тисячі гривень. Їжа дорога. Сєдове — бюджетний відпочинок, хоча екстремальний.

У Сєдовому здають 10 баз. На деяких харчують. Скрізь є інтернет.

— Все тихо и спокойно, курорт нормальный, — каже телефоном власник бази "Сахара" на вул. Нардекова. — Заводи в Донецьку не працюють. Повітря, вода чисті. Кімната — 500 рублів або 192 гривні. Колись це був один із найдорожчих варіантів.

На відпочинок до курортного села Безіменне в Новоазовському районі майже не запрошують. Воно напівзруйноване. Там багато бойовиків, на пляжах — брудно, смітники.

У Луганську запрацював санаторій "Жемчужина". Торік його викупили росіяни. Лікують людей із хворобами хребта та травлення.

— Є номери від люксів до простіших, — каже адміністратор Ірина. — Повний пансіон обійдеться у 350–450 гривень. Дітям та інвалідам надаємо знижки.

Приватні бази на Луганщині закриті.

"На территорию можно заходить бесплатно. Когда-то была база отдыха "Аква-Ягуар" в селе Валуйское. Сейчас там только обломки, — пише в соцмережі луганчанин Борис Селезньов. — Зате на озерах ловиться сазан до 30 кіло, щука — до 10. Ніхто не контролює. Раніше за риболовлю треба було платити 300 гривень. База розгромлена, ночувати можна лише в місцевих. Їх у селі чоловік 15".

Організовують воєнні тури

— Туристы в ДНР есть, и их число растет. Регион становится популярным у иностранцев благодаря войне, — каже колишній працівник турфірми 37-річний Анатолій. — Їдуть подивитися на розбиті будинки. Недавно фільм знімали в Донецькому аеропорту як-от ужастик російський. Переважно — росіяни, але й іноземці трапляються. Ці місця люблять фотографи зі світовим іменем.

Готелі в центрі та квартири подобово в Донецьку постійно зайняті.

— За рік я поселив 63 туриста. Хтось хоче побачити, що тут насправді, хтось шукає екстриму. Один мужик привіз зброю, хотів постріляти по будинках. Я відмовляв, але він просився в зону бойових дій.

За останній місяць було багато поляків. Репортери, депутат приїздив, щось записував. Ми ж не питаємо нічого. Поселяємо, як треба — доставляємо в певне місце. Людей цікавлять Горлівка, Дебальцеве й Вуглегірськ. Там найбільш розвалені будівлі, інфраструктури немає.

Коротко

У ДНР готуються до мобілізації, за словами нардепа 43-річного Дмитра Тимчука.

Громадян ДНР призовного віку припишуть у військ­коматах. Ухилянцям ­загрожує кримінальне покарання.

В Адміністрації президента говорять про ­демобілізацію п'ятої хвилі. Наступного тижня Петро Порошенко підпише відповідний наказ, заявив речник Адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник. Раніше парламент звільнив від мобілізації родичів загиблих на ­війні.

Танк бойовиків обстріляв житлові квартали Красногорівки на Донеччині.

Із великокаліберних кулеметів та гранатометів терористи гатили по позиціях українських бійців неподалік Мар'їнки, Троїцького, Тарамчука й Талаківки на Донеччині. Поблизу Березового бойовики використовували зенітну установку ЗУ-23.

2016-го вибори на ­Донбасі можуть не відбутися.

Про це 16 червня повідомив один із ватажків терористів 35-річний Денис Пушилін.

— Підгрупа з політичних питань у Мінську не просунулася вперед. Немає розуміння, як відбуватимуться вибори, про заходи безпеки, — говорить Пушилін. — Є протилежні позиції ДНР і України. Знайти компроміс не вдається. Але Донбас готовий провести позачергові вибори будь-коли.

44  000 російських найманців воюють на Донбасі, каже секретар РНБО Олександр Турчинов 16 червня. На окупованій території діють перший та другий армійські корпуси. ­Командний склад — кадрові офіцери Росії. Більш як половина особового складу — російські найманці й контрактники. У корпусах близько 35 тис. осіб. Ще 9 тис. — бойові російські частини.

Зараз ви читаєте новину «"Ехать на отдых можно трактором или джипом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути