Ексклюзиви
вівторок, 13 грудня 2016 00:35

Чим загрожує "зарплата в конвертах"
2

Роман Чернега: ”Неоформлений робітник не має гарантій щодо збереження робочого місця. Його можуть звільнити в будь-який момент без попередження і вихідної допомоги”
Фото: фото надане Державною службою зайнятості

Державна служба зайнятості останнім часом взяла курс на реформування та модернізацію. Аби забезпечити українцям більше можливостей із пошуку роботи і соц­захисту, ДСЗ більшу частину послуг вже цієї зими виведе в он-лайн. Проте отримати їх в повному обсязі, як і інші державні гарантії, можуть лише ті люди, які працюють офіційно та мають "білу" заробітну плату.

Служба зайнятості постійно закликає до легального оформлення трудових відносин. ДСЗ пропагує модель трудових відносин, де все абсолютно відкрито і за якої виграють і працівник, і роботодавець.

"Важко уявити обсяги тіньової зайнятості в Україні. Всі ці люди не можуть бути впевнені в дотриманні своїх прав як найманих працівників. Достойна пенсія, лікарняні, повний обсяг послуг Служби зайнятості, оплачувана відпустка — усе це недоступно для тих, хто отримує "зарплату в конвертах". До того ж, якщо ви працюєте офіційно, для захисту своїх прав можете створити профспілку. Для цього потрібна згода трьох працівників. Наводимо п'ять причин, чому не варто погоджуватися на роботу без належного оформлення трудових відносин", — зазначає Олександр Шубін, заступник голови правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, заступник голови Федерації профспілок.

1. Гарантована виплата заробітної плати

Якщо ви працюєте офіційно, то можете бути впевнені, що заробітна плата буде виплачена стовідсотково. На жаль, в Україні у сфері нелегальної зайнятості непоодинокі випадки, коли недобросовісні роботодавці затримують виплати, дають їх не в повному обсязі або не виплачують узагалі. Це вирішує "власник", а вашої думки не питають. Якщо ваші трудові відносини оформлені офіційно, невиплата заробітної плати є приводом звернутися до суду. І справу ви напевне виграєте.

Отримання офіційної винагороди за виконану роботу гарантують Кодекс законів про працю та ЗУ "Про оплату праці".

Коли трудові відносини закріплено у відповідності до чинного законодавства — вас не можуть звільнити без попередження. Ви захищені законом. Якщо ваші права порушать — маєте право скаржитись. І вас почують.

2. Відпустка

Офіційно оформлений працівник має право на щорічну оплачувану відпустку тривалістю 24 календарні дні (деякі професії мають гарантовану відпустку 36 днів і більше). При цьому, згідно із ЗУ "Про відпустки", є ряд додаткових відпусток: за шкідливі та важкі умови праці; за особливий характер праці; за ненормований робочий день. І це — не повний перелік.

3. Лікарняні

Часто-густо українці з неофіційною роботою стикаються з проблемою лікарняних. Хворому нелегальному працівникові в кращому випадку дозволять не виходити на роботу кілька днів. Якщо ж справа серйозна — відправлять у відпустку за власний рахунок. Офіційні трудові відносини гарантують — ви зможете брати лікарняний та отримувати компенсацію за період його дії. На жаль, будь-кого може спіткати нещасний випадок. Офіційне працевлаштування гарантує матеріальне забезпечення при настанні таких ситуацій.

4. Пенсія

Із офіційно отримуваної заробітної плати вираховується єдиний соціальний внесок. Він гарантує грошове забезпечення при досягненні пенсійного віку. Розмір пенсії пропорційно залежить від офіційної заробітної плати. Про це треба ретельно подбати вже зараз.

5. Допомога по безробіттю

Якщо ви працювали офіційно і втратили роботу, перелік послуг Служби зайнятості для вас розширюється в кілька разів. При цьому допомога по безробіттю напряму залежить від суми отримуваної заробітної плати. На сьогодні максимальний розмір допомоги по безробіттю становить 6400 грн на місяць.

Серед найцікавіших послуг, які можете отримати в Службі зайнятості, — перенавчання на популярну на ринку праці спеціальність. У структурі Служби діє 11 центрів професійно-технічної освіти, оснащених сучасним обладнанням. Тут ви зможете безкоштовно опанувати будь-яку із 77 популярних на ринку праці професій: від бармена та майстра манікюру до програміста.

Ще цікавіша послуга від Служби зайнятості — допомога у відкритті власної справи. Тут теж розмір фінансової допомоги прямо залежить від офіційних заробітків. Сума може сягати понад 50 тис. грн.

Звернувшись до Служби зайнятості, ви стовідсотково отримаєте роботу з "білою" заробітною платою. Всі вакансії ретельно перевіряються на дотримання законодавства.

— Проблема "тіньової" зайнятості для України не нова, і вона не вирішується роками. Проте українці мають розуміти, що, отримуючи заробітну плату в конвертах, вони втрачають багато привілеїв, які є в тих, хто працює офіційно. У тому числі ­нелегальні ­працівники не зможуть сповна скористатися цікавими та корисними послугами Служби зайнятості. Зараз ми переносимо більшість із них в он-лайн — новий сучасний сайт запрацює вже цієї зими. Активно впроваджуємо новації у свою роботу. І ви матимете доступ до всіх цих послуг у повному обсязі, лише якщо працюватимете офіційно, — каже Сергій Кравченко, заступник ­Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату).

Чому роботодавцям вигідно оформлювати трудові відносини офіційно?

— Нелегальний працівник позбавлений права на соціальне забезпечення в разі тимчасової втрати працездатності, нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. У подальшому така людина недоотримуватиме велику частку пенсії. Неоформлений робітник не має гарантій щодо збереження робочого місця. Його можуть звільнити в будь-який момент без попередження і вихідної допомоги. Він не платить страхових внесків, тому не матиме змоги отримувати державну допомогу в разі втрати роботи, — зауважує Роман Чернега, голова Державної служби України з питань праці.

З 1 січня 2015 року роботодавець має виконати дві обов'язкові умови при допуску працівника до роботи: видати наказ чи розпорядження про укладання трудового договору та повідомити Державну фіскальну службу про прийняття на роботу найманого працівника.

Якщо інспектор праці під час перевірки встановить факт невиконання роботодавцем зазначених умов, він застосує санкції.

Відповідно до законодавства штраф за неналежне оформлення трудових відносин може сягати 30-кратного розміру мінімальної заробітної плати, а це зараз — 48 тис. грн. Такі штрафи передбачені статтею 265 КЗпП України за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення в разі: допуску людини до роботи без оформлення трудового договору (контракту); оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві; виплати заробітної плати без нарахування й сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ).

Згідно з частиною третьою статті 41 КУпАП (фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору), передбачені санкції до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, — а це 17 тис. грн. Якщо ж протягом року порушення повторюється, сума може сягнути 34 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Чим загрожує "зарплата в конвертах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути