пʼятниця, 01 січня 2016 07:10

Через Дебальцеве Росія постачає зброю бойовикам

Автор: REUTERS
  Бойовик ДНР шукає вцілілі боєприпаси у зруйнованому Дебальцевому
Бойовик ДНР шукає вцілілі боєприпаси у зруйнованому Дебальцевому

— Втрата Дебальцевого — той випадок, коли армія стала заручником політичних угод, — каже військовий експерт і правозахисник 44-річний Дмитро Снєгирьов. — Про те, що Дебальцеве і Донецький аеропорт мають відійти до сепаратистів, домовилися ще після перших Мінських угод. Але приховували це.

28 липня 2014 року українські підрозділи звільнили Дебальцеве від проросійських сил. Та бої за нього не припинялися до лютого 2015 року.

17 лютого стало відомо, що місто — в оточенні. Зайти або вийти без утрат неможливо. Почалися вуличні бої.

Уранці 18 лютого бойовиків і російських військових перекинули під Дебальцеве зі Стаханова, Горлівки й Донецька. У штурмі ворог задіяв 25 ­танків, 35 броньованих машин, 40 одиниць артилерії, 12 систем залпового вогню і три дивізіони артилеристів. У боях за Дебальцеве брала участь російська 5-та танкова бригада з Бурятії.

Українські військові почали відступ. Опівдні президент Петро Порошенко заявив, що Збройні сили з Нацгвардією завершили операцію з планового виводу підрозділів.

Із 18 січня по 18 лютого загинули 179 українських бійців, 110 потрапили в полон, 81 зник безвісти, за офіційними даними. Бойовики втратили 2911 солдатів.

— Дебальцеве — важливий залізничний вузол, — продовжує Снєгирьов. — На ньому зав'язана транспортна інфраструктура Донеччини й Луганщини. І залізнична, й автомобільна. Тепер Росія без перешкод постачає туди зброю, спорядження, особовий склад. Звідти зручно розподіляти вантаж на різні напрямки.

Зараз ви читаєте новину «Через Дебальцеве Росія постачає зброю бойовикам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути