вівторок, 12 липня 2016 00:30

"Армії допомагає кілька відсотків людей"
2

Віталій Дейнега закупив 570 тепловізорів для фронту. За це військові прозвали ”­Віталік-Тепловізор”
Фото: Тарас Подолян
Працівниці Центральної артилерійської бази озброєння в селищі Оржів на Рівненщині ремонтують автомати Калашникова 7 липня. — Від початку року полагодили понад тисячу одиниць ракетно-артилерійського озброєння. Зокрема, гаубиць, протитанкових гармат, зенітно-кулеметних установок, великокаліберних кулеметів, оптичних приладів, — каже начальник бази полковник Олександр Сварицевич. — Відновлюють їх також на передовій. Виїзні ремонтні бригади полагодили у базових польових таборах майже 400 одиниць.

— За два роки армія стала краще екіпірована. Але настрої бійців змінилися. На фронті — не ті люди, які були під час боїв у Слов'янську, Дебальцевому, — каже столичний волонтер 32-річний Віталій Дейнега.

У 2005–2016 роках був заступником начальника IT-відділу великої фірми. Позаторік у травні заснував організацію "Повернися живим", що допомагає військовим у зоні АТО. За період роботи фонд зібрав більш як 80 млн грн. Понад половину коштів витрачають на тепловізори.

— Шоста, сьома хвиля мобілізації — не той рівень. Не були в реальних боях, — говорить Дейнега. — Армія стала професійніша. Та можна було зробити більше. Спочатку ми купували все. Та швидко відмовилися давати те, що солдат здатен придбати сам — форму, каску, бронік. А тепловізор — не ­зможе.

У чому зараз є потреба?

— Тепловізори та прилади нічного бачення — на нас. ­Міноборони має щось відвантажувати, але не розраховую на них. Снайперської зброї досі немає. Дали кілька "барретів" (снайперська гвинтівка. — ГПУ) на бригаду. Це — мало. В кожній бригаді є десятки наших тепловізорів. Продовжуємо купувати їх. Працюємо з тими, хто ближче до передової.

Хто платить вам зарплату?

— Коли почалася війна, ми поєднували основну роботу й волонтерську. Потім зрозуміли, що маємо присвятити цьому весь час, а за щось треба жити. Брати гроші з фонду не хотіли. Хоча благодійний фонд має на це право. Люди не зрозуміють, подумали. Звернулися до меблевої фірми, нашого спонсора. Нині найбільший донор — таксі "Уклон". Дає 60 тисяч на місяць. Із цих грошей орендуємо офіс, беремо зарплату й на проїзд в АТО. Ще 25 тисяч виділяє рекламне підприємство, фірма автозапчастин. І декілька невеликих. Цього вистачає на всі витрати.

Як змінюються надходження? Кажуть, українці втомилися від війни.

— Щотижня надходить по півмільйона. Значить, у когось є бажання допомагати. Моя професія — збирати гроші. Щоразу це складніше. Якби ми одразу працювали на такому рівні, то купляли б танки. Потік грошей був великий, а люди — мотивовані. Зараз їх важко розворушити. Війна вже нецікава. Але ми знаходимо способи.

Більшості людей плювати, що в країні війна. Зранку бігаю швидко, на машині їду із зачиненими вікнами, щоб не говорити з ними. Обмежив своє коло тими, з ким поділяю цінності. Мої друзі — не ідеальні, з людськими вадами. Але знайомством із ними пишаюся. Знаю тих, які були в Донецькому аеропорту від початку до кінця. Багато перебували в полоні. Тримаємося один одного. Так легше.

Що найважче в роботі волонтера?

— Втрачати людей, яких знав особисто. Коли близька людина за тиждень до дембелю лізе шукати смерті. А ти пишеш щоранку есемески: "Живий?". Убиває байдужість. Армії допомагає кілька відсотків людей.

Сусід дав мені контакт першого військового, з яким я зв'язався. Той попросив коліматор (приціл для автомата. — ГПУ). Кажу сусіду: "Давай по тисячі гривень дамо й купимо". Він заможний — дорога машина, дитина вчиться за кордоном. Думаєте, в нього ця тисяча знайшлася? Бідні скидають на багатих, ті — на владу, а владі — по барабану. Всі чекають, що хтось за них піде на фронт і допоможе.

Хто боїться воювати, не потрібен на фронті. Але можна допомагати. У нас не роблять ні того, ні іншого. Лише співають оди волонтерському руху. Ми жаліємося на владу, яку самі вибрали. Дивуємося, чому нормальні люди виїжджають. Ніхто не захоче жити в країні, де всім ­начхати на інших.

Вашу діяльність оцінювали негативно?

— Часто. Кожна кухарка вважає, що знається на війні. Засуджували нашу позицію в конфліктах. Коли "Правий сектор" у Мукачевому стріляв направо-наліво, чесно написав, що вважаю це х… нею. У країні війна, а за 700–1000 кілометрів від фронту одні озброєні чуваки стріляють в інших. На мене вилили багато бруду. Така ж історія була на початку війни. Ми сказали, що добровольці — класні, та в більшості — незрозумілі комбати та цілі. Хоча допомагали й добробатам. Але Збройні сили завжди були в пріоритеті.

Волонтери змінилися?

— Навесні 2014-го військові казали, що АТО — не менш як до осені. Ми відповідали: "Блін, пацани, давайте швидше". Не всі змирилися, що це надовго. Хтось вигорів і пішов. А хтось перелаштувався. Знайшов, за що житиме. Підвищив якість роботи. Якщо 2014 року ти постив фото із бронежилетом, люди перераховували гроші. Бо не знали, що робити. Зараз їм важливо, наскільки ти професійний.

Коротко

В армію ДНР набирають підлітків. Про це 8 липня повідомили в групі "Інформаційний спротив". Керівництво ДНР намагається вирішити проблему нестачі підготовлених кадрів у своїх підрозділах. Для цього запроваджує програму зі стрілецької підготовки молоді. Вона включає теоретичну підготовку, вивчення технічних характеристик вогнепальної зброї, практичні навички стрільби.

За дві доби українські військові знищили 12 бойовиків. Про це 8 ­липня повідомили в Головному управлінні розвідки України. Ще 24 бойовики отримали поранення. Найбільших втрат зазнали підрозділи 3-ї окремої мотострілецької бригади ДНР, що обстрілювали сили АТО та намагалися проводити диверсійні вилазки у Зайцевому та Майорську.

Військові просять не пускати "Громадське телебачення" в зону АТО. Про це 8 липня повідомили в прес-центрі штабу АТО. Військові попросили СБУ припинити акредитацію журналістів "Громадського ТБ" Анастасії Станко, Костянтина Реуцького та спеціального кореспондента "Нової газети" Юлії Полухіної. Причиною стало оприлюднення відео, на якому видно позиції десантників в Авдіївській промзоні, їхні обличчя і зброю, а також орієнтири для ворога.

Бойовики підвезли під окуповані міста заборонену техніку. Про це 8 липня повідомили в Головному управлінні розвідки України. З Луганська у напрямку селища Станиця Луганська бойовики перевели танкову роту та два вогневі взводи реактивної артилерійської батареї "Град" 2-ї окремої мотострілецької бригади. З Макіївки під Донецьк перемістили гаубичну самохідну артилерійську батарею 122-міліметрових установок "Гвоздика". Поблизу селища Комінтернове Новоазовського району бойовики встановлюють мінно-вибухові загородження.

150 одиниць військової техніки Росія направила на Донбас за тиждень. Про це 7 липня повідомив координатор групи "Інформаційний спротив" 44-річний Дмитро Тимчук. Через пункт пропуску "Успенка" бойовики переправили танки, артилерію та вантажівки з особовим складом і боєкомплектом. У селище Маркине Новоазовського району на Донеччині з території РФ зайшла колона військової техніки не менші як 30 одиниць.

52 міни випустили бойовики по позиціях українських військових на Луганщині. Про це 7 липня повідомив речник Адміністрації президента з питань АТО 47-річний Андрій Лисенко. З 22:00 до півночі окупанти вели щільний вогонь із 82-міліметрових мінометів поблизу міста Попасна. Батарея бойовиків розгорнута у сусідньому селищі Калинове. Це дозволяє стріляти у північному та західному напрямках.

12 цивільних осіб загинули на Донбасі протягом червня. Про це 9 липня повідомили представники ООН. Це найбільш відчутні втрати серед мирного населення з серпня 2015 року. Ще 57 людей отримали поранення. Більшість загинули внаслідок артилерійських обстрілів. Частина — підірвалися на мінах і вибухових пристроях.

Зараз ви читаєте новину «"Армії допомагає кілька відсотків людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути