пʼятниця, 19 серпня 2016 05:40

Аграрії постачають продукцію в 190 країн

Автор: ФОТО: Олександр Клименко
  Люди підкидають дисидента Левка Лук’яненка. Святкують проголошення України незалежною державою біля парламенту в Києві 24 серпня 1991 року. Левко Лук’яненко — автор Акту про незалежність України, народний депутат чотирьох скликань, лауреат Шевченківської премії 2016-го
Люди підкидають дисидента Левка Лук’яненка. Святкують проголошення України незалежною державою біля парламенту в Києві 24 серпня 1991 року. Левко Лук’яненко — автор Акту про незалежність України, народний депутат чотирьох скликань, лауреат Шевченківської премії 2016-го

— За 25 років незалежності Україна має досягнення майже в усіх напрямках діяльності, що залежать від людини чи об'єднання громадян. Там, де потрібне втручання держави, — проколів більше. Політична й загальноекономічна складові кульгають і гальмують розвиток держави, — каже експерт фонду "Майдан закордонних справ" 40-річний Олександр Хара.

Революція гідності розпочалася в листопаді 2013 року. Тоді уряд Миколи Азарова зірвав підписання угоди про євроінтеграцію. Завершилася в лютому 2014-го поваленням режиму Віктора Януковича. У березні того ж року підписали Угоду про асоціацію з ЄС.

— Сформувалася українська політична нація. А світу українці показали, що у ХХІ столітті за свободу можна вмирати. Так було на Майдані. І захищати її зі зброєю в руках — як на Донбасі.

Інтелектуальна еліта Європи це усвідомила й розмірковує. Світ думав, що завжди житиме в мирі, безпеці й добробуті. Війна всередині Європи, брехня й порушення норм не лише міжнародного права, а й логіки людської поведінки з боку Росії для них є шоком, — продовжує Олександр Хара.

Україна входить до сімки країн із повним циклом авіабудування — від ескізу до виробництва літаків.

— Ця сфера дісталася нам із радянських часів. Проте все виробництво та найголовніше — інтелектуальний потенціал — був в Україні. За чверть століття створили кілька унікальних машин, — каже експерт. — Ан-225 "Мрія" київського конструкторського бюро імені Антонова — найпотужніший у світі. Здатен підняти в повітря до 250 тонн вантажу.

Наші аграрії постачають продукцію в 190 країн.

— У 1990-х були на межі голоду. Американці допомагали зерном. Зараз багато продаємо. Основні ринки збуту — Азія та Євросоюз. Україна на першому місці у світі за обсягом виробництва й експорту соняшникової олії.

За чверть століття національна олімпійська команда України виборола 120 медалей на літніх Іграх (зокрема, сім — на нинішніх у Бразилії. — ГПУ) і сім — на зимових.

— Входимо до 15 провідних спортивних країн світу. З одного боку, це лишилося від Радянського Союзу, коли спорт був частиною державної політики. З іншого — в деяких видах спорту за 25 років зробили відчутний прогрес.

42  910  885 осіб становило населення України на 1 лютого 2015-го. У рік проголошення незалежності, 1991-го, було 51,9 млн. Найбільше проживало у країні 1993 року — 52,2 млн. За чверть століття населення країни скоротилося більше як на 9 млн.

3 рекорди України встановив харків'янин 7-річний Лев Бондаренко. У лютому 2016 року в конкурсі "Диво-дитина" перерахував 310 наукових назв живих істот і розповів про особливості їхньої поведінки. Зробив це за 20 хв. — поспішав на екскурсію в океанаріум. Лев читає 145 слів на хвилину, освоїв понад 200 енциклопедій, говорить українською, російською й англійською мовами. Мріє стати зоологом або хіміком. Навчається в першому класі приватної школи. Нині вирішують, чи дозволять йому скласти екстерном іспити за початкову школу.

Зараз ви читаєте новину «Аграрії постачають продукцію в 190 країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути