вівторок, 23 серпня 2016 00:00

"25 серпня вже знали, що нас оточили російські війська"
2

Олександр Сарабун 9 червня на Калинівському базарі у Чернівцях. ”З волонтерами купували форму для хлопців, що зараз на Донбасі. Побачив стару німецьку каску й автомат”
Фото: ФОТО З САЙТА WWW.facebook.com
Люди слухають трансляцію українського радіо на площі в селі Гречишкине Луганcької області 11 серпня. Цього дня бойовики розбили телевежу в сусідньому місті Попасна. Українське мовлення на Донбасі відновлять до кінця року. Про це говорить Еміне Джеппар — перший заступник міністра інформаційної політики України. Збудують три телевежі. Їх сигнал сягатиме й окупованої території. Нині там транслюють телеканали ”1+1”, ”ЕспресоТВ”, 5 канал, Перший національний, а також Громадське радіо й ”Радіо-24”. Такі дані міністерства. Через неоднорідне покриття сигнал на території різний.

— Перед другим штурмом Іловайська 10 серпня мені дали саперну лопату, гранату й каску з написом "За ВДВ". Зброї не вистачило, — каже боєць батальйону "Донбас" 37-річний Олександр Сарабун із Могилева-Подільського Вінницької області. Згадує бої під Іловайськом у серпні 2014 року.

Олександр Сарабун утратив ногу під час виходу з котла

— Тоді деякі батальйони відмовилися іти в наступ. Тому другого штурму фактично не було, — продовжує. — Нас лише обстріляли "Градами" в полі. Заночували під Іловайськом. Уранці повернулися до штабу, у Курахове.

Як "Донбас" зайшов до Іловайська?

— Я був у розвідувальному відділенні. Вночі 18 серпня з хлопцями сиділи на даху пропускного пункту в селищі Кутейникове. Спостерігали за обстановкою. О шостій ранку приєдналися до батальйону й вирушили в бік Іловайська. Нас було чоловік 200 — штурмова рота, роти охорони, розвідки. Дорогою зустріли батальйон "Дніпро". Біля селища Грабське — мінометників 30-ї бригади й військових ­51-ї. У них було чотири БМП (броньовані машини піхоти. — ГПУ). Звідти пішли на штурм. Дорогою обстрілювали посадки. Особливого спротиву не відчули. У селищі Кобзарі нас обстріляли снайпери. Цілилися в командира Семена Семенченка. Не влучили. Потім під час зачистки посадок знайшли вбитого снайпера. Коли заходили в місто, назустріч нам лунали поодинокі постріли. Бойовики одразу тікали. Десь під вечір ми без проблем зайшли до школи №13.

Іловайськ поділений залізницею надвоє. Ту частину, в яку ми зайшли, зачистили за два дні. Жорстокого опору не зустріли. Взяли кілька сєпарів.

Як брали другу частину?

— 19 серпня пішли на штурм малими силами — чоловік 60. Починалося все добре. Це були міські бої між будинками. Ми потроху видавлювали сєпарів. Але їм на поміч прийшла рота донецького "Беркута" й батальйон "Сомалі" (командує ним бойовик Михайло Толстих на прізвисько Ґіві родом з Іловайська. — ГПУ). Їх було значно більше. У нас закінчувався боєкомплект. Мусили залишити ту частину міста. Потім лише захищали свою. Робили вилазки, товкли їх і відходили. А 24 серпня нас узяли в кільце.

26-го був великий бій. Кадировці й "сомалійці" спробували взяти нас штурмом. Напад ми відбили. Вони почали гатити "Градами", "Смерчами", "Нонами". У нас летіло все, крім атомної бомби. Стояли в селі Зелене під Іловайськом. Місто — через поле. Бойовики кілька разів пробували взяти школу, де наші закріпилися. Ми пішли на допомогу. У підвалі школи з нами були 200 людей — літні, жінки і діти. 25-го ми вже знали, що нас оточили не сєпари, а російські війська. Бо на вулицях брали в полон псковських і ульянівських десантників. Під містом розбили їхню колону "­Точкою У" (ракетний комплекс. — ГПУ). 30-та бригада добила артилерією, наші бійці зачистили.

Проти нас стояла 13-тисячна група. Думали, що оточили 5 тисяч "укропів". Були в шоці, як зрозуміли, що нас усього — 500 добровольців. Про це я дізнався в полоні. Росіяни підходили й казали: "Бля, пацани, ви реальні мужики".

"Горіло все — земля, поля, шматки людей"

— 28 серпня домовилися про припинення вогню, — каже боєць батальйону "Донбас" 37-річний Олександр Сарабун. — Вони підбігали до нас подивитися, що робимо. Ми не стріляли. Наступного дня о шостій ранку дали старт. Наказали шикуватися в колону й виїжджати. Ми ще встигли перекусити. Думали — нарешті виходимо з пекла.

При виїзді біля нас упали дві міни. Один хлопець сказав: "Щось недобре. Ми виїжджаємо, а вони криють". Коли рухалися в колоні, почався обстріл. Думав, таке лише в кіно буває — пекло в реальному житті. Горіло все — земля, поля, шматки людей. Я їхав КрАЗом Нацгвардії. Кулеметом мені розірвало півноги. Машина потім згоріла. Я потрапив у полон до Ульянівської десантної бригади. За три дні нас обміняли. Був непритомний. У Дніпрі ампутували праву ногу. Півроку лікувався. Потім повернувся в АТО, у свій батальйон. З однією ногою прослужив майже рік.

Зараз ви читаєте новину «"25 серпня вже знали, що нас оточили російські війська"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути