пʼятниця, 20 вересня 2013 00:15

Водійські права старого зразка обмінювати не потрібно

Водійські посвідчення старого зразка не потрібно міняти на нові. Відповідний законопроект у вівторок ухвалила Верховна Рада. Цим заперечила вимогу свого закону, прийнятого 6 грудня 2012 року. Він зобов'язував власників радянських посвідчень змінити їх.

— Якби знав, то не міняв би, — каже черкащанин 56-річний Олександр Кушпій. Він у березні поміняв своє посвідчення 1981 року на українське пластикове. Заплатив за нього та меддовідку 208 гривень. — Майже два дні вбив на це, з роботи відпрошувався. Спочатку поїхав у наркодиспансер, пройшов там огляд невропатолога, нарколога, лора, окуліста, щоб отримати медичну довідку. Наступного дня поїхав у Міжрегіональне реєстраційно-екзаменаційне управління ДАІ з цією довідкою, старими правами і карткою водія з автошколи, яку колись закінчував. Постояв там у черзі, оплатив потрібні платіжки й отримав увечері нове посвідчення.

— Мені довелося перескладати екзамен — проходити теорію на комп'ютері й практику на автомобілі, — каже віце-президент Міжнародної федерації захисту прав водіїв Вадим Карнаухов, 52 роки. Він мав водійське посвідчення 1978 року всіх категорій, а у серпні замінив його. — У мене не було картки водія, тому мусив складати екзамен.

За іспити з теорії й водіння та меддовідку чоловік заплатив близько 500 грн, ще 100 віддав за виготовлення посвідчення. Воно дійсне у більшості країн, має кінцевий термін дії.

— Я зі своїми правами-книжечкою теж їздив вільно за кордоном, керував автомобілем і в Австралії, і в США. Ніяких проблем не було, бо мав авторизований переклад посвідчення найбільш поширеними мовами. Та й старе посвідчення було підтвердженням мого досвіду за кермом. А тепер маю такий же пластик, як і водії-новачки.

Найбільше від прийнятих законопроектів Верховною Радою постраждали пенсіонери, які нечасто виїжджають автомобілем, вважає Вадим Карнаухов.

— Це люди "старої закалки", вони звикли все робити вчасно. Ті пенсіонери на своїх старих "жигулях" тільки на дачу за помідорами їздять, а заплатили зі своєї невеликої пенсії 210 гривень. Молодші водії зі старими правами десь працюють, у них мало часу, тому вони тільки у серпні кинулися міняти права. А надто зайняті й забезпечені і не думали їх самотужки міняти. У них зв'язки в ДАІ.

Права-книжечки мають близько мільйона автолюбителів в Україні. Це 15% усіх, хто має водійські посвідчення.

Зараз ви читаєте новину «Водійські права старого зразка обмінювати не потрібно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути