Ексклюзиви
середа, 16 липня 2014 15:35

"Знайомилися з йогами, шаманами, контрабандистами, бандитами"
8

Мріяла подорожувати з дитинства, але завжди бракувало часу. Потім поговорила зі своїм товаришем, він моряк, відправлявся у плавання, і сказала, що хочу так, як і він. Коли спитав: "А чому ні?", не змогла відповісти. Це було наприкінці травня минулоріч. Поїхала до Санкт-Петербурга заробляти гроші, проробила майже чотири місяці. Там знайшла попутчика, але він відмовився напередодні поїздки. Повернулася в Україну, подзвонила Марусі, вона вирішила за дві години, що їде, - киянка Анна Морозова разом із подругою, Марією Хандусь, за 7 місяців об'їхала 14 країн. Зараз Анна тимчасово повернулася до України, читає лекції про подорожі у різних містах. Маруся лишилася у США.

Що робите найперше, коли потрапляєте до нової країни?

У нас є план, за яким ми зазвичай слідуємо. У новому місті дивимося його, спілкуємося з людьми. Зазвичай, витрачаємо по кілька днів на місто. Але якщо втомилися або просто десь сподобалося, могли лишитися надовше. Маруся фотографує, шукає нові об'єкти для знімків, а я пишу статті про те, що бачу та вважаю цікавим.

Чи допомагає знання іноземної мови?

Не всюди. Наприклад, у Азії англійську розуміють не всі. Завжди краще вивчити кілька фраз місцевою мовою, взяти словник, закачати програмку в телефон, щоб бути готовим. Після подорожей сильно піднявся рівень англійської. Розмови з Марусею відбувалися на такому собі російсько-українсько-англійському суржику.

Розкажи про якісь неписані закони у країнах, яких потрібно дотримуватися.

У мусульманських країнах люди більш агресивні. На жінок реагують своєрідно, особливо, якщо ви сама, без чоловіка. Краще надіти обручку, ніби ви заміжня. Є закони гостинності. Якщо тебе запрошують додому і пропонують нагодувати, треба їсти. В Індонезії живе багато агресивних племен, тому краще не ходити поодинці.

Чи були випадки пограбування під час подорожі?

У тій же Індонезії обікрав таксист. Викликали авто через службу, він приїхав, поклали у багажник речі. Коли вже рушили, зупинився, наче щось зламалося. Відкрив капот, багажник, почав там ритися. Виявилося, у мене половину речей з рюкзака вкрали. Це пощастило, що цінні речі, паспорти були у Марусіному рюкзаку, який лежав внизу. Вдруге у мене вкрали чохол від ноутбука, коли я відвернулася. Ще мавпа намагалася вкрасти їжу.

Що було виявилося найстрашнішим за всю подорож?

У нас було багато моментів, про які я розказую зараз як анекдот, хоча тоді ризикували життям. Проте головні мої страхи, які були, це, мабуть, самотність, яка накрила мене на Філіпінах. Ми були відрізані від цивілізації, я сиділа і цілими днями писала у щоденник, по вісім годин на день. І там на папері вилилося багато страхів: моральних, психологічних. Страх нереалізуватися, страх втратити.

Яких цікавих персонажів бачили під час подорожі?

Коли їдеш автостопом, підбирають різні люди. Знайомилися з йогами, шаманами, контрабандистами, бандитами, революціонерами, вченими, інтелігенцією, поліцейськими донощиками. У Китаї зупинялися дуже дорогі машини, але ми не могли з ними говорити, бо не розуміли мови. В Казахстані на трасі нас підібрав мільйонер. Доїхали до Алма-Ати, там показував околиці, проекти своїх будівництв - те, чим займається.

Які традиції або звичаї найбільш вразили?

У Казахстані люди знають свій рід мінімум до сьомого коліна. Цей мільйонер, якого ми зустріли, міг назвати своїх родичів до 37 коліна. У них є так звані жузи - як індійські касти. Людина з одного жуза не може брати шлюб із людиною з іншого. Якщо у хлопця і дівчини є спільні родичі до 7 коліна, вони також не можуть одружитися. У Китаї вразило, як вони балують дітей. На Філіпінах дівчина вважається гарною, якщо у неї небриті ноги. В Індонезії краще не ходити з червоним волоссям. У них є бог смерті з червоним волоссям, і за це тебе можуть вбити. Треба бути обережним також з пірсингами на обличчі, сережками.

Чи сумувала за українською кухнею?

Дуже скучала за борщем, за домашньою їжею: голубці, олів'є. На День народження дівчата подарували салат "Шуба" і я ледь не плакала. У Бангкоці цілий день шукали в магазинах буряк, знайшли під вечір, купили оселедець і приготували салат.

Які подальші плани?

У серпні лечу в США, потім ми поїдемо з Північного континенту Америки на Південний. Плануємо відвідати Мексику. Потім буде інша частина нашої подорожі - Антарктида. Зараз шукаємо спонсорів.

Зараз ви читаєте новину «"Знайомилися з йогами, шаманами, контрабандистами, бандитами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути