Ексклюзиви
пʼятниця, 25 липня 2014 15:28

Вигадані світи, скарб письменника і чаювання на веранді - 5 причин відвідати музей Булгакова
21

Літературно-меморіальний музей Булгакова в Києві - без перебільшення легендарне місце. Відомо про нього практично всім: і корінним киянам, і тим, хто недавно приїхав. Але як виявилося, багато з них у музеї ніколи не були. Тим, хто ще не відвідав будинок Турбіних, пропонуємо дізнатися причини, чому він обов'язковий до відвідин всім і кожному.

500 оригінальних речей Булгакова і сім'ї. У будинку споруди 19 століття, який знаходиться за відомим багатьом адресою Андріївський узвіз, 13, сім'я Булгакова прожила 13 років. Завдяки старанням співробітників музею, відкритого в столітній ювілей з дня народження письменника, вдалося зберегти оригінальну обстановку тих часів. Тут знаходиться близько трьох тисяч експонатів, 500 з яких - справжнісінькі речі Турбіних і особливо - письменникові особисто. Ці речі передали музею рідні та близькі Булгакова.

Реальний і вигаданий світи. Експозицію музею представляють відвідувачам у вигляді двох паралельно існуючих світів в стінах одного старої будівлі. Перший світ - реальний, біографічний. Він докладно розповість про повсякденне життя письменника та його родини. Другий світ - літературний, вигаданий. Тут живуть герої роману "Біла Гвардія", де експонати пофарбовані в білий колір. Події роману відбуваються в місті, в якому явно вгадується Київ, і зокрема - в будинку Турбіних, де зараз і знаходиться музей. Реальний і художній смисли тут об'єднуються.

Скарб письменника. Під час екскурсії від співробітників музею ви почуєте цікаві факти про творчість письменника а також легенди, з ним пов'язані. Наприклад, у романі "Біла гвардія" Булгаков докладно описав будинок, в якому він жив у Києві. Сім'я орендував його у власників. Одного разу господарі будинку міцно не злюбили письменника за одну деталь опису їхнього будинку, адже вона принесла прямий збиток будові. За сюжетом книги, в будинку зберігався скарб. Прочитавши про це, господарі розламали всі стіни, намагаючись знайти скарб, описаний в романі, і, звичайно ж, нічого не знайшли.

Булгаковська веранда. На веранді, по праву сторону від головного входу в музей, всі бажаючі можуть залишитися після екскурсії на чашку чаю або кави. Все на цій веранді - обстановка, меблі, посуд і статуетки відтворені за часами 19 століття. Співробітники музею розробили "булгаковське" меню, самі заготовлюють ягоди і фрукти для варення і джемів, заварюють оригінальні напої. Всіх відвідувачів зустрічає "мама Булгакова" - жінка-волонтер, від якої віє домашнім затишком.

Співробітники музею - проти окупації України. У березні цього рому на вході в музей з'явилася табличка: "Особам, що підтримують військову окупацію України, вхід до музею небажаний". "Це не тільки громадянська позиція наукового колективу музею, а й своєрідна відповідь тим діячам російської культури і мистецтва, які підтримали військову окупацію України. Адже культура і мистецтво до війни не повинні мати ніякого відношення. Ну і ще один важливий момент: люди, що підтримують війну, для музею потенційно небезпечні", - пояснює директор музейю Людмила Губіанурі.

Зараз ви читаєте новину «Вигадані світи, скарб письменника і чаювання на веранді - 5 причин відвідати музей Булгакова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути