Ексклюзиви
неділя, 02 грудня 2012 12:36

У Норвегії не прийнято запізнюватись та говорити про сімейні проблеми на роботі

26-річна Людмила Берауд виїхала до норвезького міста Ставанґер на навчання 5 років тому. Планує там залишитися назавжди. Повернеться в Україну, якщо за наукову роботу їй запропонують достойну зарплату.

"Мені добре платять і від роботи отримую моральне задоволення. Зараз працюю у Центрі дослідження двомовності при університеті, в якому навчалася. Виїхала за кордон, бо хотіла спробувати пожити в іншій країні. Але як знайшли з чоловіком роботу, так і осіли мабуть назавжди" - каже дівчина.

Більшість населення належить до середнього класу, немає різниці між прошарками населення. Зарплата залежить від освіти та від досвіду роботи. Хто здобув ступінь магістра, отримують пристойні зарплати.

"Хоча в Норвегії занадто високі податки. Я плачу щомісяця 36% від зарплати. Проте ми реально бачимо, на що ідуть ці гроші — гарні дороги, дитячі садки, чисте місто. Тому тут мало хто скаржиться на податки. Всі розуміють, що ми їх платимо для суспільного блага" — каже Людмила.

Для українців, які хочуть жити, працювати, вчитися в Норвегії треба вивчити норвезьку мову, старанно працювати і цікавитися новинами. Тоді і ставлення буде відповідне до іноземців.

Норвежці дуже пунктуальні. Не люблять, коли хтось запізнюється і самі завжди приходять вчасно.

"На роботі не прийнято говорити про хвороби, негаразди у сім'ї чи якісь інші проблеми. Всі норвежці розуміють, що іноземці їдуть до них з економічних причин. Щоб з ними потоваришувати, треба більше часу, ніж з українцями, але вони дуже вірні друзі" — говорить жінка.

Найпрестижніше працювати лікарем. Вони дуже добре отримують за свою роботу. Буває 1-1,5 мільйона крон в рік - півтора мільйона грн.

"Середня зарплата 350 000 крон на рік. Це десь приблизно 500 тисяч гривень. Хліб коштує 25 крон, літр молока — 10 крон. Червона риба у нас не вважається делікатесом. А звичайна курятина дорожча за свинину" — каже Людмила.

В Норвегії усі люди купують житло у кредит. Виплачують його 25-30 років. На відміну від України, виплата кредиту не обтяжує. При видачі банк розраховує, що клієнту мають залишитися витрати на проживання, одяг, відпочинок. Тому їм не доводиться думати, як знайти можливість виплатити черговий внесок по кредиту.

"Лікування безкоштовне. За операції не платимо. Перебувати в лікарні — їжа, одяг, постіль - теж безкоштовно. Проте, пролікувати зуби досить дорого. Лише поставити одну пломбу коштує від 4 тисяч гривень. Якість правда гарна. Щоб зекономити, багато українців вичікують до літа і всі лікувальні процедури проводять вдома. Лікарі в Україні багато знають і вміють" — каже дівчина.

Зараз ви читаєте новину «У Норвегії не прийнято запізнюватись та говорити про сімейні проблеми на роботі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути