Ексклюзиви
середа, 29 червня 2016 17:17

У найбільшій печері Грузії катаються на човнах - чим здивує Кутаїсі
9

Кутаїсі є другим за розміром містом Грузії після Тбілісі. Однак тут не зустрінете пафосу великого міста. Власне, таким воно і не є. Налічує майже 150 тис. мешканців. Любителів спокійного відпочинку порадує відсутність натовпів туристів та стриманий темп життя.

 

2012 року з Тбілісі до Кутаїсі переїхав грузинський парламент. Місту вдалося отримати кошти на відбудову принаймні своєї центральної частини. В результаті, чепурна двоповерхова забудова та доглянуті тротуари приваблюють мешканців та гостей міста до прогулянок.

 

Любителів старовини і автентичності зацікавлять вулички Кутаїсі, що розташовані за крок убік від центральних маршрутів. Занедбані під'їзди та дешеві забігайлівки створюють атмосферу міста з багатою історією. Адже Кутаїсі описане у "Аргонавтиці" Аполлона Родоського ще в ІІІ ст. до н.е.

 
 

Мандрівку за межі центру варто розпочати із храму Баграті. Він височіє на правому березі річки Ріоні, на якій лежить Кутаїсі. Собор можна пізнати по яскравому блакитному даху. Це один із найбільших храмів Грузії. Збудований 1003-го року. Останні три століття стояв у напівзруйнованому стані. 2012-го завершили його реставрацію.

 

Любителям співу варто відвідати одну із служб у храмі та послухати церковне грузинське багатоголосся. У церкві діють правила поводження - жінки у коротких спідницях та штанях всередині повинні взяти накидки, щоб прикрити стегна та оголенні ноги. Про такий порядок варто пам'ятати, бо Грузія складає враження країни із сильними релігійними почуттям - тут серед багатьох прийнято хреститися на вигляд храму та часто звертатися до святих.

 

Цікавими є околиці міста. Тому зупинку в Кутаїсі можна запланувати на кілька днів. Гелатський монастир із фресками ХІІ ст. розташований у кількох кілометрах від міста. Поруч є монастир Моцамета. Від нього до Кутаїсі можна повернутися пішки. Це 2-3 км.

Окремий день слід присвятити відвідинам печер. За 20 км близько одна від одної лежать печера Прометея та заповідник Сатаплія. Печера Прометея є найбільшою в Грузії. Для туристів відкрита її десята частина. Прогулянка серед сталактитів триває годину. За високого рівня води у підземних ріках тут можна покататися на човнах. Екскурсія обов'язково проходить у групах, які супроводжує гід. Єдиним негативним враженням можуть бути натовпи охочих побачити диво природи.

 
 
 
Зараз ви читаєте новину «У найбільшій печері Грузії катаються на човнах - чим здивує Кутаїсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути