Ексклюзиви
середа, 23 вересня 2015 16:15

П'ять місць у Східній Польщі, куди можна поїхати на велосипеді
18

Центр Білостоку
Фото: Анна Балакир
Нова будівля Підляської опери у Білостоці
Палац Браницьких у Білостоці
Православний чоловічий монастир у Супраслі
Озеро Семянівське, де знімали епізоди фільму "Хроніки Нарнії"


1980 км тягнеться маршрут Східною Польщею Green Velo. Це найдовша велосипедна траса країни. Проходить через п'ять воєводств, стільки ж національних природних парків. 30 відсотків дороги лежить через ліс.

Білосток, столиця Підляського воєводства. Місто популярне серед білорусів завдяки близькості до кордону. Більшість з них їде сюди на закупи. Часто поєднують це з відвідуванням вистав нової Підляської опери. Білоруським власникам квитків та абонементів до опери сприяють у видачі туристичної візи строком до двох років. Сплачують лише 60 євро консульського збору.
До Другої світової війни у місті було 60 синагог та 50 тис євреїв. Тут народився засновник універсальної мови "Есперанто" Людвіг Заменгоф.
Найбільшою архітектурною пам'яткою є палац Браницький, або "підляський Версаль". Ринок у центрі міста має нетипову форму - трикутну.

Супрасль. Наймолодший польський курорт за 15 км від Білостоку. Славиться чистим повітрям та лікувальними грязями. Розташований серед лісів, далеко від об'єктів промисловості.
Найвідомішою туристичною привабою є православний чоловічий монастир на березі ріки Супрасль, заснований у Київській метрополії в XV ст.
Має музей ікон на 1,2 тис експонатів, переважно, вилучених митниками під час незаконного перевезення з-за східного кордону.
У місцевості добре розвинутий зелений туризм. Ночівля у приватній садибі коштуватиме від 30 до 120 злотих (170-690 грн. - Gazeta.ua)

Гора Грабарка. "Як Ченстохова є найбільшою святинею для польських католиків, так Грабарка для польських православних", - розповідає фотограф з Білостоку Якуб Рибіцький. На горі розташований жіночий монастир та три церкви.
За легендою, під час чуми мешканець гміни Семятиче почув голос, який сказав зібрати мешканців міста, зійти на Грабарку і помолитися біля джерела. На горі люди напилися з джерела води і зцілилися. З того часу потік паломників до нього не переривається. Вірять, що для оздоровлення слід взяти тканину, змочити її у джерелі, і залишити тут. Тому обабіч дороги перед входом до монастиря все устелене хусточками.

Пансіонат "Урочище Заборек". Має комплекс стародавньої дерев'яної архітектури: церкву, будинок ксьондза, вітряк. Відреставровані приміщення нараховують 100 номерів. На кухні пансіонату готують традиційні підляські страви, що поєднують у собі польські, білоруські та литовські традиції. Характерними є страви з картоплі: картопляна бабка та кишка - начинена картоплею з беконом свиняча кишка. Подають вареники з домашнім сиром, сочевицею, квашеною капустою, грибами. На закуску їдять печений на солоді домашній хліб із смальцем.

Замостя. Місто запроектували у XVI столітті, як фортецю. Вона відбила козацько-татарський напад під час повстання Богдана Хмельницького. Замостя називають "ідеальним містом" з точки зору проектування та архітектури. Його стара частина входить до списків світової спадщини ЮНЕСКО. Має понад 200 архітектурних об'єктів.

Зараз ви читаєте новину «П'ять місць у Східній Польщі, куди можна поїхати на велосипеді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути