Ексклюзиви
неділя, 31 липня 2016 15:33

Невідома Індонезія: що подивитися на острові Ява
27

Фото: Станіслав Стрілець

Яву називають "попільничкою світу" – тут розташовані 129 вулканів. 30 із них – постійно діючі. Дістатися на Яву непросто. Літаком подорож триватиме близько 16 годин із щонайменше однією пересадкою. Але воно того варте.

"Я живу біля підніжжя Мерапі – "Вогняної гори". Це один із найнебезпечніших вулканів Індонезії. Щоранку з його вершини піднімається стовп диму. Часто бувають невеликі землетруси. 2010 року виверження Мерапі тривало понад два місяці.

Найбільше туристів їздять до вулканів Бромо та Іджен у Східній Яві. Квиток на Бромо коштує 17 доларів. Вхід на Іджен – 11. Там розташовані хімічні озера, добувають кристали сірки. Місцеві її збирають вручну, видовбують молотками і носять пішки за 3 кілометри на завод.

Найвідоміше яванське ремесло – батик. Це – техніка розпису тканин, завуальована духовна практика: контроль над розумом, тілом та емоціями. В її основі – нанесення складних, надзвичайно деталізованих малюнків на тканину з використанням воску й натуральних барвників. Вважається, що візерунки та комбінації кольорів впливають на психіку людини. Цінують лише батик ручної роботи.

На Яві розташований найбільший у світі буддистський храм Борободур та індуїстський храмовий комплекс Прамбанан. Їх збудували під час протистояння між буддистами та індусами у VIII–X ст. Достеменно невідомо, ким і як вони були зведені, але такий розмах будівництва перед­бачав дуже високий рівень знання математики.

Кам'яні стіни храмів Прамбанану вкриті барельєфами сцен із давньоіндійського епосу. Борободур являє собою модель Всесвіту – від нижчого світу безтілесних духів біля фундаменту до райських планет на вершині.

Туристам радять купувати квиток одразу до обох храмів. Це обійдеться у $32".

Повну версію матеріалу Станіслава Стрільця про життя і традиції Яви читайте у свіжому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Невідома Індонезія: що подивитися на острові Ява». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути