середа, 07 серпня 2013 18:00

Костел-усипальниця Потоцьких у селі Печера ховається в гущавині парку
10

Фото: Фото: Олег Жмаченко

Не так багато на території України селищ, які можуть похвалитися одразу кількома визначними туристичними цікавинками. Село Печера на Вінничині — одне з них. Тут і костел Потоцьких у стилі українського бароко, і англійський парк та церква у мальовничих краєвидах  Південного Бугу.

Село Печера — за 280 кілометрів від Києва, в Тульчинському районі. Дорога до нього забирає трохи більше чотирьох годин, але ті місця, що врешті відкриваються після приїзду, сподобаються навіть найвибагливішому мандрівнику. Вінничанам Печера відома насамперед як хороше місце для рафтингу — подоланням річкових порогів човнами. Але тут також варто побачити і архітектуру.

У Печері колись стояв могутній замок, та після вигнання турків і їхніх сателітів з Поділля він почав потроху руйнуватися й занепадати. Камінь замку частково використали, коли зводили фундамент Церкви Різдва Богородиці. Спорудили її тут у 1762 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На будинку з химерами насправді зображена лише одна химера

Тут є й рештки англійського парку, який свого часу заклали Свейські, родичі родини  Потоцьких. Останні прославили цю місцевість найбільше. Зараз парк занедбаний, та валуни і невеликі скульптури все ж створюють романтичний настрій. Звідти вниз до Південного Бугу ведуть 160 сходинок. Тут був палац Потоцьких, та до нашого часу не зберігся. Проте в хорошому стані лишився костел-мавзолей, на прогулянку до якого в гущавину парку варто виділити принаймні годину.

1904-го року склеп для Костянтина і Яніни Потоцьких збудували за проектом славнозвісного Владислава Городецького який, до речі, народився на території сучасної Вінничини. Він давно товаришував із родиною Потоцьких, не раз гостював у їх маєтках. Цікаво, що після завершення будівництва костелу архітектор грошей за роботу не взяв, хоч і запропонував йому Потоцький кругленьку суму. Тоді граф подарував Городецькому дорогу рушницю. Архітектор лишив її у Потоцьких і пообіцяв користатися нею щоразу, як приїздитиме полювати на їхніх мисливських угіддях. Розкішна гробниця Потоцьких складається із власне склепу під землею та чималої каплиці, у якій можна було помолитися за душі померлих. Нині місцева католицька громада використовує каплицю як костел.

На жаль, про костел держава зовсім не піклується. За 100 років у його приміщенні жодного разу не робили капітального ремонту. Лише вікна засклені сучасним склом. Раніше на їх місці були різнокольорові вітражі з ромбічного скла.  Вважають, що виготовляли їх в Італії. Хоч як намагалися його відтворити тамтешні майстри, та не змогли. Також не вдалося повторити тогочасну систему опалення, яка лишилася загадкою.

Якщо ви дісталися Печери, неодмінно треба відвідати й інші найближчі цікавинки Вінничини — музей історії авіації і космонавтики у Вороновиці, палац Потоцьких в Тульчині та одну з перших електростанцій України в Немирові. А фінальним акордом одноденної подорожі стануть відвідини захоплюючого фонтанного шоу в Вінниці, яке що вихідних збирає кілька тисяч глядачів. У цьому допоможе туристична компанія "Орнамент України".

"Орнамент України"

http://www.ornament.ua/

Тел./ф.+380 44 586-81-43

Моб. +380 67 442-77-96

Зараз ви читаєте новину «Костел-усипальниця Потоцьких у селі Печера ховається в гущавині парку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути