четвер, 20 листопада 2014 16:40

Гданський лікер з золотом настоюють на 20 травах
31

Музей бурштину

Гданськ - найбільше портове місто Польщі, лежить на Балтійському морі. Зручного прямого сполучення з Києвом не має. Діставатися туди з іншого міста Польщі краще автобусом, оскільки місцева залізниця славиться ненадійністю - потяги часто спізнюються. Скажімо, з Варшави автобуси їдуть чи не щогодини. У комфортабельному автобусі запропонують безкоштовні інтернет, туалет, каву-чай, булочки та морозиво. Квиток - близько 50 злотих, це 225 гривень. Подорож триває 5 годин.

Місто впізнаване за європейською цегляною готикою. Базиліка Св. Марії - найбільший цегляний собор у світі. Його з середини XIV століття розбудовували ще майже 150 років. Всередині храму зберігся більш як 500-річний астрономічний годинник висотою понад 14 метрів. За легендою, коли у майстра попросили зробити такий же, місцевий бурмістр наказав чоловіка осліпити.
1945 року Старе місто було зруйноване на 90 відсотків: спершу - британські авіабомбардування, потім - радянські війська, які підпалювали будинки.
У відреставрованих кам'яницях з багатими фасадами раніше мешкали ювеліри та купці.

У Гданську багато російськомовних туристів. Значна частина приїздить з сусідньої Калінінградської області Росії, що за 100 кілометрів. Для тамтешніх мешканців Гданськ - є найближчим містом, де можна зануритися в атмосферу Європи. А також - місцем, де можна зробити вигідні закупи харчів. Цінники на них нижчі за російські.

Вишуканий презент з подорожі - лікер "Гольдвассер", настояний на 20 травах, з частинками золота у 22 карати. Перекладається як "золота вода". Це традиційний місцевий напій. Його винайшли тут у XVI столітті. Лікер полюбляли російські монархи Петро І та Катерина Велика. Однак зараз напій виробляють тільки у Німеччині. Придбати його можна в однойменному ресторані "Гольдвассер" на вулиці Довга Набережна. За півлітрову пляшку просять 68 злотих (300 гривень.- Gazeta.ua)

З ранку до пізнього вечора по центральній вулиці Довгій працює найменша у Польщі мануфактура солодощів "CiuCiu". Тут продають та на очах у туристів виробляють вручну карамельки. Подивитися на майстрів за роботою можна за 6 злотих (27 гривень.- Gazeta.ua). Самостійно зробити льодяника на паличці обійдеться у 15 злотих.

Гданськ є бурштиновим центром Польщі. Сувеніри та прикраси з нього продають на набережній та на місцевому "Андріївському узвозі", вулиці Мар'яцькій.
Біля брами Старого міста є Музей бурштину. Розташований у вежі, де раніше була в'язниця з катівнею. Вхід, як і до більшості музеїв Гданська, - 10 злотих (45 гривень.- Gazeta.ua). Тут можна побачити все від пляшечок з ліками на основі бурштину до бурштинової електрогітари.
Також у місті є музеї вежових годинників та польської пошти.

 

Зараз ви читаєте новину «Гданський лікер з золотом настоюють на 20 травах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути