понеділок, 27 квітня 2015 12:36

Добірка найкращих тунелів світу із дерев і кущів
9

У світі є місця, де б хотілося побувати кожному. Такими є тунелі із різних видів дерев та кущів, які утворюють "живі" і яскраві конструкції. Їх обабіч дороги або пішохідної зони формують талановиті садівники або сама природа. Тунелі зачаровують кожного, кому пощастить ними пройтися. Вони є в багатьох країнах, серед яких є і Україна.

 

Японський "тунель" гліциній. Неподалік від Токіо знаходиться парк Каваті Фудзі із гліциній. Їхня популярність серед японців не уступає сакурам. Гілки покривають арку тунелю, мають вигляд ліан, довжиною до 20 м. З яких великими гірляндами до 50 м звисає рожевий, білий, голубий, бузковий і жовтий цвіт. На фоні зеленого листя гліцинії виглядають не перевершено. Квіти схожі на метелики, мають запах акації. Цвітуть гліцинії з весни до кінця літа, пік сезону традиційно приходиться на кінець квітня. Його називають Золотим тижнем. Найкрасивішим тунелем туристи вважають із білих гліциній. Його довжина становить 80 м. Японці називають його ״Дорогою щастя״. В парку Каваті Фудзі є чотири альтанки, вкриті ״шапками״ гліциній. Всього на території понад 20 га росте кілька тисяч гліциній, деяким понад 100 років.

 

У Швеції у центрі Стокгольму є парк Кунгстрэдгорден, у перекладі означає "Сад короля". В тандемі з навколишніми кафе – це одне з найулюбленіших місць зустрічей закоханих. Навесні в ньому особливо популярна алея, на якій по обидві сторони висаджені вишні. Дерева на два тижні вкриває рожевий цвіт. Нижні гілки спиляні таким чином, щоб починалися на рівні людського росту. А верхівки вишень з обох сторін алеї сходяться до середини, утворюючи тунель з рожевим "небом". За історичними документами, територія була закритим королівським садом. Вишневий тунель є і на двох вулицях німецького міста Бонн.

 

В США в штаті Луізіана росте Дубова алея. Вона була висаджена на початку 18 століття поряд із річкою Місісіпі в місті Новий Орлеан. На той час штат вважався одним із найбагатших. Тут існували сотні розкішних плантацій. До теперішніх часів збереглися лиш кілька, серед яких і та, де росте Дубова алея. Остання володарка території Жозефіна Армстронг Стюарт в 1975 році передала її в музей штату Луізіани. Жінка дуже любила природу і змогла зберегти дерева. Вони ростуть вздовж алеї в два ряди, протяжністю в 240 м. Тунель проходить від Великого будинку колишніх власників плантації до річки. Тут проходили зйомки відомого фільму "Віднесені вітром". На алеї знімали сюжет зустрічі Скарлет із Реттом Батлером. Територія алеї охороняється як національний пам'ятник і є доступна для туристів. Екскурсію проводять гіди, одягнені в костюми 18 століття. Тут є готель і ресторан, в якому готують за старими рецептами.

 

У Північній Ірландії з 18 століття існує дивовижний тунель із буків "Темні огорожі". Розташований в графстві Антрим. Дерева були висаджені в 1750 році родиною Стюартів вздовж однієї з доріг, яка пролягає до особняка Грейсхіл. Місцевий клімат часто провокує туман, через що тунель має містичний вигляд. Цим скористалися режисери серіалу ״Гра престолів״, які зняли тут деякі епізоди. Це місце досить популярне у будь-яку пору серед фотографів світу і туристів. Гіди стверджують, що в "Темних огорожах" часто бродить привид ״Сірої леді״. Доходить до кінця алеї і зникає. В теперішній час поряд алеї створений гольф-клуб.

 

Япония може похвалитися кількома місцями , де існують неперевершені тунелі: із сакури, бамбуку, дерев Гінгко Білоба. Перший розташований у місті Осака на території Монетного двору. Сакури висаджені ще весною 1883 року. Різноманітні їх види мають пелюстки від рожевого до майже білого кольору створюють під ними неабияку вражаючу картинку. Вдень крізь цвіт пробиваються промені сонця, в темну пору – світло від ліхтарів.

 

На окраїні японського міста Кіото знаходиться бамбуковий гай Сагано. Він розташований на території парку Арасіяма. Тисячу бамбуків висадив в 14 столітті монах і садовод Мусо Сосекі. Оздобив алеєю із цих дерев, яка пролягає вгору до буддистського храму Тенрю-дзі. Територію гаю можна обійти за 20 хв. Найвищі бамбуки сягають 40 м, в діаметрі бувають по 35см. У вітряну погоду дерева створюють мелодійні звуки, які нагадують звук дзвіночків. Японці вірять, що бамбукові дерева захищають їх від духів. Саме через це їх висаджують поряд із храмами.

 

Дерева Гінгко Білоба - найбільш шановані серед японців. Їх вважають священними. За легендою, коли помирала годувальниця імператора Наіхаку-Коджо, попросила не ставити на її могилі пам'ятник. Замість нього посадити гінкго, щоб в ньому продовжувала жити її душа. З тих пір воно вважається священним деревом храмів і гробниць. Ці дерева є символом стійкості і довголіття. Деякі перенесли атомне бомбардування в Хіросимі. Їх називають "символом надії" або "живими копалинами".

 

У Південно-Африканській Республіці в місті Йоханнесбург весною впродовж кількох місяців цвітуть дерева жакаранди. Їх привезли із Уругваю, Аргентини, Бразилії і Перу. Всього 49 видів. Бузковий тунель знаходиться посередині лісу, серед 10 мільйонів інших дерев. Ті, які просто висаджені серед міста, під час цвітіння покривають зелень інших насаджень в яскраво-фіолетовий фон. Деревина деяких видів жакаранди дерев має рожевий колір. В давні часи її використовували для паркету та меблів палаців. Дерево росте досить швидко, промислової зрілості набуває через 20 років. З нього виготовляють акустичні гітари.

 

В Україні в селищі Клевань Рівненської області природою створений Тунель кохання. Він створений за допомогою дерев та кущів, які щільно переплелися гілками над залізничною колією. Тунель, довжиною в 4 км, розташований по дорозі до селища Оржев. Його відвідують туристи. Існує легенда, якщо закохана пара пройде тунелем і загадає бажання, то воно обов'язково здійсниться. В 2014 році японський режисер Акійоші Імазаки зняв тут романтичну драму "Клевань: Тунель кохання". Сюжет фільму напряму пов'язаний із цим місцем. Прем'єра запланована на 2015 рік.

Зараз ви читаєте новину «Добірка найкращих тунелів світу із дерев і кущів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути