Ексклюзиви
пʼятниця, 29 серпня 2014 19:00

До музею "Фабрика Шиндлера" у Кракові постійно збираються черги туристів
31

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

"Фабрику Шиндлера" радять відвідати всі: як путівники й екскурсоводи, так і самі мешканці Кракова. Тож якщо подорожуєте Польщею, обов'язково відвідайте це легендарне місце. Тут представлена експозиція, яка розповідає про часи окупації Польщі німецькими військами у 1939-1945 роках. Проте привертає увагу туристів не тільки це. Справа в тому, що знаходиться музей в тому самому місці, де за часів Другої світової стояла знаменита фабрика Шиндлера.

До 1944 року на фабриці працювало близько 1100 євреїв. На інших заводах німці, звісно, не платили їм грошей, лиш давали окрайці хліба, аби не вмерли з голоду. Але ця фабрика по вулиці Липова, 4 була іншою. Оскар Шиндлер буквально рятував євреям життя. До кінця війни Шиндлер вирішив евакуювати своїх співробітників в чеське місто, а робота заводу в Кракові призупинили. Саме цю історію благочестивого німця й описали спершу у книзі, а потім — в оскароносному фільмі "Список Шиндлера". Переважну більшість сцен для кіно знімали, до речі, саме на старих вулицях Кракова. На вході в музей можна помітити табличку з написом: "Той, хто врятує одне життя, врятує ввесь світ". Це знаменита фраза Шиндлера, яка найбільше запам'яталася за фільмом.

Для відвідування музей відкрили у 2008 році, і вже в перші місяці люди стали йти сюди буквально натовпами. Директор Історичного музею Кракова Міхал Незабитовський каже: "Ми очікували, що Фабрики стане популярною, але люди, які штурмували музей, перевищили всі очікування. Доведеться ввести кілька обмежень". Тут відкрили систему бронювання квитків через Інтернет, аби скоротити черги. Та й зараз, кілька років по тому, бажаючих прийти сюди не меншає.

"Це найбільш інтерактивний музей, який я колись бачила в житті. Наче перенеслася в атмосферу тих років", - ділиться враженнями відвідувачка з України Ірина Власенко, - Йду по справжній бруківці, поряд — трамвайні лінії. Десь збоку сигналить авто. Кричать і вистукують каблучками перехожі. Заходжу в кімнату, а там — перукарня. І чути розмову майстра з клієнтом. Говорять про війну. Десь справа чути скрип дверей". І справді: в просторі музейної експозиції є 30 інтерактивних сенсорних екранів. На них можна познайомитися з 70 саундтреками, з більш ніж 100 свідоцтвами очевидців подій і 15 відеопроекціями.

Сам колишній офіс Оскара Шиндлера представлений у первозданному вигляді. Це простір, повністю присвячений розповіді про Шиндлера. Велика частина колекції складається з фотографії, свідоцтв очевидців, документальних фільмів та інших аудіовізуальні презентацій. Виставка розділена на кілька хронологічних відділень. Тут також можна ознайомитися з предметами побуту єврейства як в період гетто, так і до нього.

Зараз ви читаєте новину «До музею "Фабрика Шиндлера" у Кракові постійно збираються черги туристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути