четвер, 31 липня 2014 10:48

Будинок парламенту, Музей марципану і фунікулер: що подивитися в Будапешті за два дні
20

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

Тим, хто опинився в мальовничому Будапешті усього на два дні, все ж можна без особливих зусиль встигнути побачити основні цікаві місця. Для цього найоптимальніше розділити прогулянку містом на дві частини: в перший день відвідати Буду, а наступного — Пешт, які розділені між собою Дунаєм.

Що подивитися на стороні Буда.

У Буді найперше відвідайте Замковий пагорб і Старе місто, а в другій половині дня вирушайте на гору Геллерт. Підйом буде досить довгим, але різноманітним за рахунок численних панорамних майданчиків. Якщо сили ще залишилися, відвідайте найстарішу частину міста - Обуду. Вниз можна спуститися знаменитим будапештським фунікулером. А якщо старовини на сьогодні вам вже вистачило, вирушайте в одну із знаменитих купалень, збудованих на термальних джерелах міста.

Де погуляти на стороні Пешт.

Починати другий день бажано на проспекті Андраші. Саме на ньому зосереджені всі визначні пам'ятки Пешта. Крім того, варто відвідати будинок Парламенту. Якщо ж подорожуєте з дитиною або самі любите солодке, вирушайте на екскурсію в Музей марципанів. І, звичайно ж, помилуйтеся Базилікою Святого Стефана. Ця будівля і зберігаються в ньому цінності є гордістю всієї Угорщини. Обов'язково варто подивитися також площу Героїв і пам'ятник тисячоліттю Угорщини.

Що спробувати з угорських страв.

В першу чергу - знаменитий угорський гуляш, угорський вермут або токайське вино. На десерт — мигдалево-шоколадні тістечка "Естерхазі" а також тоненькі листкові млинці. Класична для угорської кухні їжа — та, що поєднує першу і другу страви. Приміром, лечо. Це страва з цибулі, помідорів, паприки і слабо-копченої свиної ковбаси. На ринках і ярмарках продають угорський фаст-фуд, що зветься лангош. Це корж із дріжджового тіста, який смажать у киплячій олії. Подають його зазвичай зі сметаною і часниковим соусом.

Порада туристам.

Якщо ви забронювали собі рейс із Будапешту до Києва бюджетними авіалініями WizzAir, заздалегідь попіклуйтесь про те, щоб ваш багаж був правильно оформлений. Якщо в інших країнах цей перевізник має спрощені правила і можна запросто перевезти багаж, який на кілька сантиметрів перевищує дозволені розміри, претензій до вас не буде. Проте в Угорщині ці авіалінії встановили найсуворіші й найдовші перевірки. "Скільки років подорожувала літаком, а таких суворих правил, як в аеропорті під Будапештом ще не бачила. Доки проходила купу перевірок, всі нерви змарнувала", - розповідає киянка Ірина. Якщо при подорожі цими авіалініями з Будапешту ваша сумка більша хоча б пару сантиметрів, ніж дозволено, доведеться додатково сплатити близько 40 Євро за її перевезення. А із ручної поклажі працівники аеропорту, зрозуміло, обов'язково викладуть всі пляшки з рідиною і навіть найменші гострі предмети.

Зараз ви читаєте новину «Будинок парламенту, Музей марципану і фунікулер: що подивитися в Будапешті за два дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути